Zelf sushi maken: ideeën voor de sushi vulling

  • Totale benodigde tijd
Zelf sushi maken: ideeën voor de sushi vulling

Zijn jullie ook zo gek op sushi? Ik kan echt wel meerdere keren per week sushi eten. Sterker nog, vorige week ging ik met mijn moeder en broertje lunchen en at ik sushi.... zaterdag maakte ik samen met Janice en Merlijn zelf sushi :-D. Het stond me op dag twee nog helemaal niet tegen, sterker nog, het voelde helemaal anders omdat we het nu zelf maakten. Aanleiding was het Lidl Azië pakket dat ik een paar weken terug ontving. Hier zat nori, sushi rijst, gember, wasabi en mirin voor door de rijst in. De rijst zelf hebben we precies volgens de instructies gekookt, maar bleef wel wat korrelig. De rest van de ingrediënten waren prima! Hoe je de sushi rolt, zie je hieronder. En kijk ook eens hier, hier en hier om meer te leren over het maken van sushi. Oh en dit filmpje hoe je Japanse omelet maakt moet je ook even bekijken. Ik wil jullie tips geven voor de lekkerste vullingen die je makkelijk zelf kunt maken.  

Ingrediënten

  • Zalm
  • Avocado
  • Komkommer
  • Verse tonijn
  • Tonijn uit blik
  • Verse zalm
  • Surimi sticks
  • Nori
  • Omelet
  • Kip teriyaki
  • Garnalen
  • Wasabi
  • Mirin
  • Sushi rijst

Benodigdheden

  1. bamboe mat

Instructies

California roll

Surimi sticks in de lengte doormidden gesneden, dunne komkommerreepjes en dunne reepjes avocado. De klassieke California roll, rol je binnenstebuiten, met de rijst aan de buitenkant dus. Dit doe je door een stukje plasticfolie neer te leggen op je bamboe mat, daarop de rijst, nori en vulling en rollen maar.

Tonijnsalade

Dit is echt een van de goedkoopste sushi vullingen die je je maar kunt bedenken. Maar zooo lekker! Neem een blikje tonijn en prak dit samen met 2 - 3 el mayonaise, 1 tl wasabi en 1 tl dille tot een smeuíge salade. Snijd 1/4 komkommer in hele kleine blokjes en meng door de salade heen. Heb je nog wat over, dan smaakt dit ook prima op brood.

Komkommer maki / avocado maki

Komkommer in dunne reepjes of avocado in reepjes.

Zalm en avocado / zalm en komkommer

Mijn persoonlijke favorieten: sushi met verse, rauwe zalm en komkommer of avocado (of én-én). Zorg ervoor dat de zalm supervers is! Ik heb hem zelf bij Albert Heijn gekocht, maar erop gelet dat de houdbaarheidsdatum nog ver in de toekomst lag om er zo zeker van te zijn dat het echt vers is. Als je het echt goed wilt doen, ga je naar de visboer. Haal wel even het stukje vet van de zalm af, dit smaakt rauw niet zo lekker. Tip: heb je nog zalm, avocado en nori over? Maak er dan een lekkere sushi bowl van! Voeg alle ingrediënten samen en top met wat sojasaus, mirin en (geroosterde) sesamzaadjes. Wat is jouw favoriete sushi vulling?
87 people want to make it
47 people have made it

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

15 responses to “Zelf sushi maken: ideeën voor de sushi vulling

  • De smaak van Cécile

    bovengenoemde vullingen vind ik erg lekker, maar maar vul mijn sushi ook graag met omelet/rucola of krokant gefrituurde gamba/avocado (dragon roll)

    Beantwoorden
  • Judith

    Hey naamgenoot! Ontdek net je blog en word er helemaal vrolijk van! Vooral van de sushi-post!

    Judith
    Prettywordsplease.com

    Beantwoorden
  • Hanietgeniet

    Bedankt voor je heerlijke tips. Ik ga morgen sushi maken voor ca 6 personen en kan ze goed gebruiken.
    Ik heb ook het filmpje bekeken van de Japanse omelet maar vind dit wel erg bewerkelijk. (Luie kok). Zelf heb ik vorige keer zelf wat aan geklungeld en een heerlijk luchtige omelet gemaakt. Ik heb 2 eieren geklutst met loempiasaus (zoet/scherpe chilisaus) uit een fles. Ik schat dat ik er 1,5 el. in heb gedaan. En een snufje zout.
    De omelet was super!!! Zo lekker dat we de helft hebben opgepeuzeld onder het bereiden van de sushi’s.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Goed idee, Haniet! Ik vind die echte Japanse omelet ook erg bewerkelijk plus eigenlijk heb je er een speciale pan voor nodig. Een gewone luchtige omelet klinkt mij dan ook bijzonder goed in de oren ;-).

      Beantwoorden
  • Lindy

    Ik ben een enorme sushi fan en ik maak het al enkele jaren zelf. Ik ben er daardoor steeds een beetje beter in geworden, mede dankzij youtube filmpjes en goede tips.

    Enkele van mijn favorieten schrijf ik hieronder uit, ik hoop dat jullie er wat aan hebben :)

    Urimaki sushi (inside out) met witte en zwarte sesamzaadjes aan de buitenkant. Vulling: tonijn, komkommer en tuinkers. Als je ze heb doorgesneden garneer je ze met een beetje gembermayonaise (zelf maken door mayonaise en gembersiroop te mengen) en daarbovenop gefrituurde wortel. (wortelschaafsel of gesneden met een spiraalsnijder. deze wortelsliertjes leg je in een tempura beslagje met knoflook en gembersiroop en dan frituren.) Na het frituren leg je een stukje bovenop de sushi è voila. Je hebt een crispy tuna en suuuuperlekker!

    Een andere is de crunchy spicy tuna. Wederom inside out. Ditmaal met witte sesam aan de buitenland. Vulling: tonijn, komkommer en gebakken uitjes (gewoon uit de supermarkt) Als je ze hem doorgesneden garneer je ze ditmaal met een dotje chilimayonaise (zelf maken door mayonaise en cayenne peper te mengen) Gegarandeerd succes!

    Crispy chicken.
    Dit is een recept dat enige voorbereiding nodig heeft maar het is het waard. De kipfilet snijd je in stukken en laat je aan nacht marineren in teriyaki. Laat de stukken goed uitlekken in een zeef en haal ze vervolgens door een tempura beslagje. Daarna door de panko en dan kan je de kip frituren tot de stukken goud bruin zijn. De sushi rol je inside out met witte en zwarte sesam aan de buitenland. Vulling: de gefrituurde kip en avocado. Als garnering wanneer je ze mooi gesneden hebt sprenkel je kerriemayonaise (wederom zelf te maken door mayonaise en kerriepoeder te mengen)

    Ebi maki
    Gefrituurde garnaal (lange garnalen ‘ebi fry’ te halen bij de jumbo in de diepvries of een toko) met avocado in een inside out sushi. Oranje viskuit aan de buitenland en je hebt overheerlijke ebi maki

    California
    Surimi in kleine stukjes snijden en mengen met een beetje mayonaise en een vleugje gembersiroop. Dit doe je samen met komkommer en avocado in een inside out sushi roll en aan de buitenland doe je oranje viskuit. Vrij eenvoudig maar ééérg lekker en zoals je hem kent in de sushi restaurants

    Enkele tips:
    – overigens kun je producten als tempura meel en panko halen bij een toko.
    – voor mayonaise gebruik ik altijd de yofresh van calvé met de reguliere poeders uit de supermarkt (cayenne en kerrie) en de gembersiroop ook uit de supermarkt
    – Belangrijkste voor sushi is de rijst. Kook de rijst zoals op de verpakking beschreven staat en vergeet vooral de marinade niet. Sushi azijn met suiker en zout brengt de rijst op smaak
    – De nori even 10 sec in de magnetron zodat hij lekker knapperig is en niet taai wordt
    – Maak je handen of lepel nat met water tijdens het rollen zodat de rijst niet aan blijft kleven
    – Wanneer je de rijst gekookt hebt doe deze dan in een houten of glazen schaal. Zeker niet in een van metaal of in een metalen pan laten want dan krijg je een metaalsmaak aan je rijst. Schep voorzichtig om terwijl je de marinade er doorheen druppeld en zodat de rijst gelijkmatig kan afkoelen.

    Succes en eet smakelijk !

    Beantwoorden
  • Sarah

    Hmm! Ik ben echt dol op sushi. Je kan het met iedere gelegenheid eten en het is niet te zwaar, perfect dus!
    Mijn favorieten zijn de deep fried sushi’s en alles met advocado vind ik ook heerlijk.

    Beantwoorden
  • Tina

    oeh, wij (ik en mijn vriend) houden echt van sushi, we zijn alleen heel slecht in het maken ervan. Hebben het nu meerdere keren geprobeerd maar grapte laatst tegen elkaar:

    “schat zullen we anders gewoon naar Sumo gaan? We kunnen namelijk perfect overweg met een tablet en opeten is ook geen probleem.”

    Beste beslissing ooit voor ons :p

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *