Travel & healthy hotspots op Bali

My Food Blog
Travel & healthy hotspots op Bali

Bali, Indonesië

Afgelopen winter heb ik doorgebracht op één van de prachtigste eilanden van Indonesië, namelijk het magische Bali. Alle goede verhalen die ik erover gelezen had, bleken meer dan waar. Ondanks dat ik drie maanden eerder naar huis vloog dan gepland, heb ik een geweldige tijd op Bali gehad. Ik heb veel kunnen leren over mezelf en de cultuur. In deze blogpost neem ik jullie mee in mijn reis naar Indonesië en vertel ik jullie over het heerlijke eten op Bali en hotspots die te vinden zijn op dit eiland. Ook vertel ik jullie wat mijn favoriete (gezonde) gerechten zijn die ik daar regelmatig at.

‘’Bali…. een magisch eiland met prachtige natuur, een bijzondere cultuur en heerlijk eten.’’

Stagelopen op Bali

Ik was niet op Bali voor vakantie, maar om stage te lopen voor mijn studie, namelijk Voeding & Diëtetiek. Dit deed ik bij een organisatie dat een beetje lijkt op de Indonesische versie van de Voedselbank, namelijk bij Scholars of Sustenance. Zo’n vier dagen per week haalden we eten op bij hotels, checkten we het en brachten we dit vervolgens naar kindjes in weeshuizen. Het was de bedoeling dat ik vijf maanden op dit geweldig prachtige eiland zou wonen, maar ook ik heb één van mijn grote dromen moeten laten varen ten gevolge van het Coronavirus. Plotseling kwam het bericht dat de grenzen gesloten werden en dat alle studenten naar huis moesten keren. Dit vond ik natuurlijk heel jammer maar tegelijkertijd ook begrijpelijk. Natuurlijk wilde ik in deze gekke periode graag bij mijn familie zijn en niet aan de andere kant van de wereld. Gelukkig heb ik heel wat leuke plekjes kunnen ontdekken en dat ga ik nu allemaal aan jullie vertellen!

Healthy hotspots in Canggu

Samen met tien andere Nederlandse meiden woonde ik in een guesthouse in het plaatjes Canggu. Dit is één van de hipste kustplaatsjes op Bali, waar veel surfers naartoe trekken. Je kan je denk ik wel voorstellen dat dit een plek is met een hele chille vibe. Gezond eten op Bali is totaal geen uitdaging want het barst er van de healthy hotspots en vooral in Canggu! Ook zijn er tal van eetmogelijkheden als je vegetarisch of veganistisch bent, hierin is Bali erg ontwikkeld. Bijna elke dag at ik buiten de deur voor een heerlijk ontbijtje of lunch. Het kost daar namelijk geen fluit, als je het vergelijkt met Nederlandse prijzen. Als je zelf ingrediënten kocht in de supermarkt, kwam je vaak nog duurder uit. Dat ik elke dag uit eten kon, vond ik natuurlijk helemaal geen probleem en zo heb ik veel leuke en lekkere hotspots kunnen ontdekken. Als je naar Bali gaat raad ik je aan om zeker eens te gaan eten bij de volgende hotspots.

Hotspots ontbijt of lunch

 • Shady Shack
 • Crete Café 
 • Copenhagen 
 • Sprout Café 
 • The Canteen
 • Cinta Café 

Cinta Café, mijn favoriete plekje

Ondanks dat er super veel leuke eetplekjes zijn op Bali, had ik na al die weken uitproberen toch echt één favoriet, namelijk het Cinta Café. Dit is een plekje waar je heerlijk kan ontbijten en lunchen voor maar ongeveer 4 á 5 euro. Ik ging hier minstens één keer per week naartoe om even tot rust te komen. Het eten is hier niet alleen lekker en gezond, maar je hebt ook nog eens een geweldig uitzicht. Mijn vaste tafeltje staat namelijk op het uitzicht van een rijstveld, zó mooi. De eigenaar van deze tent is een Nederlandse man, maar het leuke eraan is dat hij alleen maar Balinees personeel in dienst heeft. Dit gaf mij echt het gevoel dat ik in een andere cultuur was. Daarnaast zijn de lokale mensen op Bali super gastvrij, behulpzaam en beleefd en zo dus ook in het Cinta Café. Mijn favoriete ontbijt bij dit café is ‘The salmon bagel’: een sesambagel met roomkaas, avocado, zalm en rucola. Ook hebben ze hier heerlijke koffie!

Mijn favoriete ontbijt

Je bent niet echt op Bali geweest, als je geen smoothiebowl gegeten hebt, dit was dan ook mijn favoriete ontbijt. Het is niet alleen heel lekker maar het zit ook boordevol vitamines. Een smoothiebowl is gemaakt van heerlijke tropische fruitsoorten, met daaroverheen een topping van bijvoorbeeld verse granola, zaden en kokossnippers. Natuurlijk zijn er heel veel varianten, maar ikzelf vind een smoothiebowl gemaakt van bijvoorbeeld mango, passievrucht of dragonfruit het lekkerst. Omdat het klimaat op Bali zo gunstig voor deze soorten fruit om te groeien, zijn ze extra lekker en zoet. Zo lekker vind je ze niet in de supermarkt in Nederland.

Smoothiebowl op Bali

Mijn favoriete lunch

Na het eten van een heerlijk ontbijt, keek ik stiekem altijd alweer uit naar de lunch. Want wat hebben ze toch een groot assortiment aan heerlijke en gezonde lunchgerechten op Bali. Eén van mijn favoriete lunchgerechten op Bali is avocado op toast met zalm en een gepocheerd ei. Nu ik terug in Nederland ben, maak ik dit gerecht nog vaak genoeg na. Zo kan ik nog even nagenieten, daarnaast is het niet alleen lekker maar ook super gezond. Ik zal hieronder even het recept met jullie delen!

Recept avocado op toast met zalm en ei

 • Zet het water op en kook of pocheer daarin een ei
 • Rooster één dikke boterham
 • Prak een halve avocado fijn tot guacemole en voeg peper en zout naar smaak toe
 • Besmeer de geroosterde boterham met de guacemole
 • Snijd het ei in plakjes en leg dit netjes op de boterham met guacemole
 • Leg daar boven op een paar plakjes gerookte zalm
 • Top het gerecht af met een paar gehalveerde cherrytomaatjes
 • Eet smakelijk!
Copenhagen Café, Bali

Mijn favoriete diner

Als avondeten vond ik het heerlijk om typisch Indonesische gerechten te bestellen. Vaak ging ik dan naar een Warung, dit betekent letterlijk ‘eetkraam’. Warungs vind je op elke hoek van de straat en hier kan je lokaal eten voor maar 2 euro. Aan de overkant van de straat waar mijn huis staat, stond elke avond een karretje met een jongen die verse Balinese gerechten maakt, hier at ik heel vaak en dit kostte maar 80 cent, bizar! Een typisch Balinees gerecht wat ik vaak at was Nasi Goreng, dit noemen ze ookwel Fried Rice. Andere gerechten die ik vaak bestelde in een Warung zijn Beef Rendang, Bami Goreng, Gado Gado en Cap Cay (dit is eigenlijk chinees).

Ook ging ik af en toe uiteten in een restaurant, want eerlijk is eerlijk, na al die rijst heb je soms gewoon trek in Westers eten. Vaak bestelde ik dan pizza, pasta of taco’s. Italiaans en Mexicaans zijn naast Zuidoost-Aziatisch mijn favoriete cuisines. Hieronder een lijstje van mijn favoriete Westerse restaurants in omgeving Kuta, Seminyak en Canggu.

Hotspots voor Westers diner op Bali

 • Peleton supershop (100% vegan)
 • Luigi’s (pizza) 
 • Pizza fabricca (pizza) 
 • Lopodo (Rijstgerechten & Italiaans)
 • Via Emilia (Italiaans)
 • Ling Ling (taco’s)

Hopelijk vonden jullie het leuk om te lezen over het heerlijk eten en hotspots op Bali. Krijgen jullie nu net zoveel zin om weer te gaan reizen als ik? Tot schrijfs!

Hi, ik ben Esmee. Ik ben student Voeding & Diëtetiek en ik houd van gezond eten, koken, bakken, sporten, creatief bezig zijn en reizen. De komende tijd zullen er interessante artikelen over voedingsgerelateerde onderwerpen verschijnen op de blog. Ook zal ik gaan helpen met receptonwikkeling en bereken ik alle voedingswaardes van de recepten op de blog. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *