Op zoek naar de lekkerste risotto recepten? Dan ben je hier aan het juiste adres! Ik ben een echte risotto liefhebber en maak al sinds mijn 15e heerlijke risotto’s. Sterker nog, dit rijstgerecht was het allereerste wat ik leerde koken. Toentertijd was dat een recept van Jamie Oliver, maar intussen heb ik heel veel verschillende varianten gemaakt en mijn recepten geperfectioneerd. Wil je dus ook eens een lekkere risotto maken? Kijk dan vooral eens in deze lijst van risotto gerechten en ga lekker aan de slag. Laat je weten hoe je het vond?
Van tomaten risotto tot pompoen risotto, van vegetarisch tot aan vis en kip varianten! Behalve dat ik het ontzettend lekker vind, komt het vaak ook heel luxe en uitgebreid over als je dit voor gasten maakt. Ik ben tot nu toe nog niemand tegen gekomen die risotto niet lekker vindt!
Hoe maak je een perfecte risotto?
Wat is belangrijk bij het maken van een goede risotto? Heel veel mensen denken dat dit een heel moeilijk gerecht is. Dat is het niet! De belangrijkste sleutel tot succes is geduld. Voeg de bouillon toe op een rustige en geleidelijke manier. Giet er telkens 100 – 200 ml bij en laat deze elke keer door de rijst opnemen voor je er meer bij giet.
Het er in een keer bij gooien is geen goed idee. Verder bak je eerst de rijst met ui en knoflook voor je er vocht bij giet. Verder: blijf roeren zodat de rijst niet verbrandt. Maar, doe dit ook weer niet te vaak, dan behoudt de rijst zijn mooie structuur. Voor dit gerecht gebruik je risotto rijst, dit koop je gewoon in de supermarkt.
Alternatief voor witte wijn in de risotto
Wijn toevoegen is een van de eerste stappen wanneer je lekkere risotto maakt. Je gebruikt dit om de rijst ‘af te blussen’. nadat je deze kort hebt gebakken. Ben je zwanger of gebruik je sowieso geen alcohol? Geen probleem! Je kunt alsnog een lekkere alcoholvrije risotto maken. Er zijn een aantal alternatieven. Je kunt het achterwege laten. Echter zorgt de wijn voor een lekker fris zuurtje.
Om dit te vervangen kun je een klein beetje azijn gebruiken. Wat ik ook weleens heb gebruikt is groente- en fruitsap of zelfs een beetje limonadesiroop met water. Gebruik in dat geval frisse, minder zoete varianten zoals vlierbloesemsiroop.
Alternatief voor Parmezaanse kaas
Je kunt een andere kaassoort gebruiken, zoals pecorino of een blauwaderkaas. Wil je het gerecht plantaardig maken? Dan kun je ook veganistische kaas gebruiken of edelgistvlokken. Edelgistvlokken koop je o.a. bij natuurwinkels en zorgen voor een hartige, kaasachtige smaak.
Mijn favoriete lekkerste risotto recepten:
Tomatenrisotto
Er zijn heel veel lekkere variaties te bedenken met deze tomatenrisotto basis! Zo kun je hem verrijken met een beetje pesto, wel of geen truffelolie gebruiken. Maak hem af met mozzarella of burrata. De sappige tomaten met een licht zuurtje passen perfect bij de romige rijst!
Pompoen risotto
In de herfst en winter is risotto met pompoen een van mijn favorieten. Soms maak ik hem met blokjes geroosterde pompoen, maar het allerlekkerste vind ik om een gladde pompoensaus te maken en hier de rijst in te laten garen. Zo boordevol smaak! Bak hier paddestoelen bij om het af te maken.
Risotto met heilbot, zeekraal en Sint Jacobsschelpen
Dit gerecht ademt luxe! De Sint Jacobsschelp zijn een feestje op zich en in combinatie met de zilte zeekraal en de romige risotto een waar feestmaal. Ideaal om te maken als je gasten krijgt en een indrukwekkend gerecht wil serveren.
Rode bieten risotto
Deze kun je ook wel zien als een prinsessenrijst met een dieproze kleur. Mooi en lekker! Je kunt ook hierbij natuurlijk variëren in je toppings. Ga je voor tofu, kip, spekjes of wat anders?
Vegan risotto met truffel en prei
Ook als vegan kun je een lekkere risotto eten! Deze bijvoorbeeld met prei en truffel.
Blauwe kaas risotto met walnoten
Machtig, maar o zo goed! Blauwe kaas en walnoten zijn natuurlijk een klassieke combinatie en ook in dit gerecht zijn ze een gouden duo.
Garnalen en doperwten risotto
Garnalen zijn wat mij betreft een heerlijke toevoeging aan risotto! Samen met de erwtjes een hit.
Risotto met kipballetjes
Smeuïg met heerlijke smakelijke kipballetjes!
Risotto alla Milanese
Zelf heb ik deze nog niet geprobeerd, maar dit is een echte klassieker! De gele kleur van dit gerecht dankt hij aan de saffraan. Ik kan niet wachten om deze eindelijk eens te proberen en ik weet nu al dat het een favoriet gaat worden, dus wilde ik hem jullie niet onthouden.