Glutenvrije chocolade cupcakes met aardbeien botercreme

  • voor 12 personen
Terug naar categorie Ga naar recept

De combinatie chocolade en aardbeien is altijd goed. Zoet en toch fris. Eem klassieke combinatie! En dus gebruikte ik die combinatie ook in deze heerlijke cupcakes. Glutenvrij en vegan! Chocolade cupcakes met een aardbeien botercreme. Ze zijn mega eenvoudig om zelf te maken en smaken heerlijk. Je kunt ze in de vriezer bewaren, laat ze dan wel goed ontdooien voor je ze gaat serveren. Of bewaar ze enkele dagen in de koelkast. Haal ze ook dan tijdig uit de koelkast.

Belangrijk bij het maken van de botercreme dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders kan het gaan schiften en dat zou zonde zijn. Schiet de creme toch in de schift? Geen probleem! Giet dan in een grote kom heet water en zet daarin de kom met botercreme. Blijf mixen en je zult zien dat het een egaal mengsel wordt. Daarna doe je het weer in de koelkast en laat je het op kamertemperatuur komen zodat je het kan opkloppen tot een luchtige creme. Zo eenvoudig is het echt!

Ga je ook aan de slag met deze lekkere cakejes? Laat het weten in de comments!

Zin in andere lekkere baksels? Hier wat meer inspiratie:

Glutenvrije chocolade cupcakes met aardbeien botercreme

Glutenvrije chocolade cupcakes met aardbeien botercreme

Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 220 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte het merk Dove's Farm)
  • 45 gram cacaopoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 240 ml heet water
  • 100 ml (olijf)olie
  • 1 el appelazijn
  • 1 el vanille-extract
  • voor de aardbeien botercreme:
  • 180 gram (plantaardige) boter op kamertemperatuur (ik gebruikte Violife)
  • 200 gram poedersuiker
  • 200 gram aardbeien (vers of ontdooid uit de vriezer) op kamertemperatuur

Benodigdheden

  • steelpannetje
  • blender
  • keukenmachine met garde (of handmixer)
  • muffintray met 12 cupcakevormpjes
  • spuitzak met spuitmondje naar keuze

Instructies

  1. Pureer de aardbeien en giet deze vervolgens in een pan. Verwarm op laag vuur totdat het indikt en je circa de helft van het mengsel over hebt. Laat het vervolgens afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 160 C (heteluchtoven).
  3. Meng voor de cupcakes eerst de droge ingrediënten in een grote kom. Meng in een andere kom de natte ingrediënten.
  4. Giet vervolgens de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng voorzichtig met een garde (meng zodat het egaal is, maar niet onnodig lang).
  5. Giet het beslag in cupcake vormpjes en bak gedurende 20 minuten.
  6. Laat goed afkoelen op een draadrek en maak intussen de botercreme. Zie ook de intro voor een aantal tips.
  7. Klop de boter met een keukenmachine tot een luchtig geheel (2-3 minuten). Voeg rustig de poedersuiker toe, gevolgd door de afgekoelde aardbeiensaus. Klop tot een mooi luchtige botercreme.
  8. Doe de creme in de spuitzak met een spuitmondje en spuit de creme op de cupcake.
  9. Je kunt ze in de koelkast en in de vriezer bewaren. Haal ze voor het eten tijdig uit de koelkast of vriezer zodat je ze op kamertemperatuur kunt eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.