Glutenvrije kruidnootjes (glutenvrij en vegan!)
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 8 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd12 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Sinterklaas is weer in het land en dat betekent heel veel lekkernijen. Speculaas (gevuld of gewoon speculaasjes), marsepein, taaitaai en natuurlijk kruidnootjes. En vanaf vandaag kun je ook genieten van glutenvrije kruidnoten die ook nog eens vegan zijn!
De heerlijkheden rond Sinterklaas zijn veelal zoet en bevatten veel kruiden en specerijen. Bij mij worden de koek- en speculaaskruiden het hele jaar door gebruikt, maar rond deze tijd gaat het extra hard.
Glutenvrije kruidnootjes maken
Je kunt koek- en speculaaskruiden kant-en-klaar kopen of zelf mengen. Het handigste is om dan in een keer veel te mengen zodat je een potje hebt. Het komt altijd wel van pas! In een stoofpotje, cake of een chai latte. Het komt wel op ;-). Vandaag maken we er glutenvrije en vegan kruidnootjes mee. Je kunt in plaats van de 3 meelsoorten (rijstmeel, boekweit en tapioca) ook een kant-en-klare glutenvrije meelmix gebruiken. Persoonlijk vind ik het lekkerder in dit recept om het zelf te mengen. Boekweitmeel is vrij stevig en voedzaam, maar het tapiocameel maakt het juist weer wat luchtiger en zachter.
Glutenvrije kruidnootjes (glutenvrij en vegan!)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd12 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 8 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 150 gram (volkoren) rijstmeel
- 100 gram boekweitmeel
- 25 gram tapiocameel
- 110 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 el koek- en speculaaskruiden
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 125 gram koude plantaardige boter (in blokjes gesneden)
- 4 el amandelmelk (of havermelk indien notenvrij)
Benodigdheden
- bakplaat bekleed met bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 C.
- Meng in een grote kom rijstmeel, boekweitmeel, tapiocameel (of gebruik kant-en-klare glutenvrije meelmix), bakpoeder, zout, suiker en koekkruiden.
- Meng met je vingertoppen de koude boter er doorheen.
- Giet de melk erbij en kneed snel tot een deeg (zorg dat je het deeg niet te lang kneedt, dan wordt het heel lastig om er bolletjes van te vormen.
- Vorm van het deeg circa 70 balletjes van gelijke grootte (ter grootte van een 10 cent muntje).
- Leg de pepernoten op een met bakpapier bekleed bakpapier en bak circa 12-15 minuten.
- Laat helemaal afkoelen (dan harden ze helemaal uit).
- Als je het leuk vindt kun je (een deel) dompelen in gesmolten pure chocolade en dit laten drogen.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 287 | Calorieën uit vetten 117 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 13g, Waarvan | 21% | |
Verzadigde vetzuren 8g | 41% | |
Transvetzuren 1g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen