Glutenvrije kruidnootjes (glutenvrij en vegan!)

  • voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd12 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent heel veel lekkernijen. Speculaas (gevuld of gewoon speculaasjes), marsepein, taaitaai en natuurlijk kruidnootjes. En vanaf vandaag kun je ook genieten van glutenvrije kruidnoten die ook nog eens vegan zijn!

De heerlijkheden rond Sinterklaas zijn veelal zoet en bevatten veel kruiden en specerijen. Bij mij worden de koek- en speculaaskruiden het hele jaar door gebruikt, maar rond deze tijd gaat het extra hard.

Glutenvrije kruidnootjes maken

Je kunt koek- en speculaaskruiden kant-en-klaar kopen of zelf mengen. Het handigste is om dan in een keer veel te mengen zodat je een potje hebt. Het komt altijd wel van pas! In een stoofpotje, cake of een chai latte. Het komt wel op ;-). Vandaag maken we er glutenvrije en vegan kruidnootjes mee. Je kunt in plaats van de 3 meelsoorten (rijstmeel, boekweit en tapioca) ook een kant-en-klare glutenvrije meelmix gebruiken. Persoonlijk vind ik het lekkerder in dit recept om het zelf te mengen. Boekweitmeel is vrij stevig en voedzaam, maar het tapiocameel maakt het juist weer wat luchtiger en zachter.

Glutenvrije kruidnootjes (glutenvrij en vegan!)

Glutenvrije kruidnootjes (glutenvrij en vegan!)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd12 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 8 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 150 gram (volkoren) rijstmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 25 gram tapiocameel
  • 110 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 125 gram koude plantaardige boter (in blokjes gesneden)
  • 4 el amandelmelk (of havermelk indien notenvrij)

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 160 C.
  2. Meng in een grote kom rijstmeel, boekweitmeel, tapiocameel (of gebruik kant-en-klare glutenvrije meelmix), bakpoeder, zout, suiker en koekkruiden.
  3. Meng met je vingertoppen de koude boter er doorheen.
  4. Giet de melk erbij en kneed snel tot een deeg (zorg dat je het deeg niet te lang kneedt, dan wordt het heel lastig om er bolletjes van te vormen.
  5. Vorm van het deeg circa 70 balletjes van gelijke grootte (ter grootte van een 10 cent muntje).
  6. Leg de pepernoten op een met bakpapier bekleed bakpapier en bak circa 12-15 minuten.
  7. Laat helemaal afkoelen (dan harden ze helemaal uit).
  8. Als je het leuk vindt kun je (een deel) dompelen in gesmolten pure chocolade en dit laten drogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *