Moussaka naar authentiek Grieks recept
- Door Judith Pagrach
- Grieks
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Moussaka is bekend Grieks gerecht, maar wist je dat het eigenlijk afkomstig is uit Turkije? Aan het begin van de twintigste eeuw introduceerde een Griekse kok zijn variant op het gerecht in Griekenland en dat is de variant die wel tegenwoordig allemaal kennen.
Moussaka met de heerlijke smaken uit de Griekse keuken
De traditionele Griekse moussaka bevat gehakt, maar ook groenten zoals aubergine, kruiden om het lekker op smaak te brengen en een lichte kaassaus. Je maakt de moussaka heel eenvoudig zelf, met behulp van de oven. Je bakt eerst het gehakt lekker rul en grilt de aubergine. Daarna begin je met opbouwen van de moussaka in de ovenschaal. Eenmaal in de ovenschaal bak je dit heerlijke Griekse gerecht in de oven. Doe je daarna de oven open, dan wacht je een heerlijke ovenschotel met de smaken van Griekenland!
Nog meer Grieks
Moussaka doet mijn altijd een beetje denken aan lasagne, maar dan met groenteplakjes in plaats van lasagnevellen. Daarmee is dit gerecht ook uitermate geschikt voor mensen die glutenvrij eten! Heb je zin in nog meer Griekse gerechten? Probeer eens onze Griekse salade, pastitsio of Griekse hamburger!
Zo maak je onze traditionele Griekse moussaka:
Moussaka naar authentiek Grieks recept
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd20 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 aubergine in dunne plakjes gesneden
- 500 gram rundergehakt
- 140 gram tomatenpuree
- 4 tomaten in blokjes gesneden
- 1 tl oregano
- 1/2 tl speculaaskruiden
- 1 teentje knoflook
- 25 gram geraspte oude kaas
- 200 gram Griekse yoghurt
- 150 ml melk
- zwarte peper
- snuf zout
- scheutje olijfolie
Benodigdheden
- ovenschaal
- diepe pan
- (grill)pan
Instructies
- Besprenkel de aubergine plakjes met zout en laat dit een half uur intrekken.
- Zet een diepe pan op middelhoog vuur, giet er olijfolie bij en pers hierboven de knoflook uit. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Doe nu de tomaten, tomatenpuree, speculaaskruiden en oregano erbij en breng op smaak met peper en zout. Laat nog zo'n 5 minuten doorsudderen.
- Met een garde klop je in een kom de yoghurt, melk en kaas tot een egaal mengsel. Zet dit apart, dit wordt de topping.
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Dep de plakjes met keukenpapier droog. Zet de pan op hoog vuur en giet er wat olijfolie bij. Grill de aubergineplakjes aan beide kanten.
- Bedek de bodem van de ovenschaal met aubergineplakjes, bedek deze weer met een laag gehakt, gevolgd door een laag aubergine en dek af met de kaassaus. Bak de moussaka 10 tot 15 minuten op 180 C.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 407 | Calorieën uit vetten 152 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 18g, Waarvan | 27% | |
Verzadigde vetzuren 7g | 35% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 7g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Dat ziet er lekker uit!
Dankjewel Manon :-)!
Hi Judith, een heel lekker gerecht, heb het alleen iets pittiger gemaakt door er griekse kruiden door te doen en nog wat extra kaneel. Verder ga ik de volgende keer wat minder tomatenpuree en wat meer verse tomaten erin verwerken.
Hallo Judith, wat zit er allemaal in die “speculaaskruiden” ? Hier in België kan je dat niet onmiddellijk vinden .
Ik gebruik wel lamsgehakt maar dat is naar eigen smaak hé.
groetjes
Hi Lut, het is een kruidenmengsel met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Je kunt dit naar eigen inzicht mengen. Of gebruik bijvoorbeeld enkel kaneel en nootmuskaat.
Kloppen de verhoudingen van melk en yoghurt wel? Het blijft bij mij een natte boel. Jammer, voor de rest zag het er veelbelovend uit. Volgende keer minder melk en een eitje erdoor.
Hi Hanneke, dit heb ik nog niet eerder gehoord. Wat voor yoghurt heb je gebruikt? Wellicht dat het daaraan kan liggen en dat een vollere, dikkere yoghurt een beter resultaat geeft?
Heel erg lekker ,zelfs voor iemand die niet van aubergines houdt.
Deze moussaka is wel zo ontzettend lekker! Dit is moussaka zoals hij hoort te zijn! Dit wordt gegarandeerd een van mijn favoriete recepten!
Dank je wel voor het delen van dit recept!
Wat fijn om te horen!
Hallo, is uw Moussaka echt een gerecht zonder aardappelen ? (In Griekenland zag ik er aardappelen in dacht ik toch…)
Hallo Myriam, deze variant is zonder aardappelen. Dijkwijls worden er inderdaad wel aardappelen in gebruikt.