Moussaka naar authentiek Grieks recept

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Moussaka is bekend Grieks gerecht, maar wist je dat het eigenlijk afkomstig is uit Turkije? Aan het begin van de twintigste eeuw introduceerde een Griekse kok zijn variant op het gerecht in Griekenland en dat is de variant die wel tegenwoordig allemaal kennen.

Moussaka met de heerlijke smaken uit de Griekse keuken

De traditionele Griekse moussaka bevat gehakt, maar ook groenten zoals aubergine, kruiden om het lekker op smaak te brengen en een lichte kaassaus. Je maakt de moussaka heel eenvoudig zelf, met behulp van de oven. Je bakt eerst het gehakt lekker rul en grilt de aubergine. Daarna begin je met opbouwen van de moussaka in de ovenschaal. Eenmaal in de ovenschaal bak je dit heerlijke Griekse gerecht in de oven. Doe je daarna de oven open, dan wacht je een heerlijke ovenschotel met de smaken van Griekenland!

Nog meer Grieks

Moussaka doet mijn altijd een beetje denken aan lasagne, maar dan met groenteplakjes in plaats van lasagnevellen. Daarmee is dit gerecht ook uitermate geschikt voor mensen die glutenvrij eten! Heb je zin in nog meer Griekse gerechten? Probeer eens onze Griekse salade, pastitsio of Griekse hamburger!

Zo maak je onze traditionele Griekse moussaka:

Moussaka naar authentiek Grieks recept

Moussaka naar authentiek Grieks recept

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 aubergine in dunne plakjes gesneden
  • 500 gram rundergehakt
  • 140 gram tomatenpuree
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram geraspte oude kaas
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 150 ml melk
  • zwarte peper
  • snuf zout
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  1. ovenschaal
  2. diepe pan
  3. (grill)pan

Instructies

zelf moussaka maken
  1. Besprenkel de aubergine plakjes met zout en laat dit een half uur intrekken.
  2. Zet een diepe pan op middelhoog vuur, giet er olijfolie bij en pers hierboven de knoflook uit. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Doe nu de tomaten, tomatenpuree, speculaaskruiden en oregano erbij en breng op smaak met peper en zout. Laat nog zo'n 5 minuten doorsudderen.
  3. Met een garde klop je in een kom de yoghurt, melk en kaas tot een egaal mengsel. Zet dit apart, dit wordt de topping.
  4. Verwarm de oven voor op 180 C.
  5. Dep de plakjes met keukenpapier droog. Zet de pan op hoog vuur en giet er wat olijfolie bij. Grill de aubergineplakjes aan beide kanten.
  6. Bedek de bodem van de ovenschaal met aubergineplakjes, bedek deze weer met een laag gehakt, gevolgd door een laag aubergine en dek af met de kaassaus. Bak de moussaka 10 tot 15 minuten op 180 C.

12 reacties op “Moussaka naar authentiek Grieks recept

  • Gerda Versluis

    Hi Judith, een heel lekker gerecht, heb het alleen iets pittiger gemaakt door er griekse kruiden door te doen en nog wat extra kaneel. Verder ga ik de volgende keer wat minder tomatenpuree en wat meer verse tomaten erin verwerken.

    Beantwoorden
  • Lut

    Hallo Judith, wat zit er allemaal in die “speculaaskruiden” ? Hier in België kan je dat niet onmiddellijk vinden .
    Ik gebruik wel lamsgehakt maar dat is naar eigen smaak hé.
    groetjes

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Lut, het is een kruidenmengsel met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Je kunt dit naar eigen inzicht mengen. Of gebruik bijvoorbeeld enkel kaneel en nootmuskaat.

      Beantwoorden
  • Hanneke

    Kloppen de verhoudingen van melk en yoghurt wel? Het blijft bij mij een natte boel. Jammer, voor de rest zag het er veelbelovend uit. Volgende keer minder melk en een eitje erdoor.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Hanneke, dit heb ik nog niet eerder gehoord. Wat voor yoghurt heb je gebruikt? Wellicht dat het daaraan kan liggen en dat een vollere, dikkere yoghurt een beter resultaat geeft?

      Beantwoorden
  • Paulien de Kovel

    Deze moussaka is wel zo ontzettend lekker! Dit is moussaka zoals hij hoort te zijn! Dit wordt gegarandeerd een van mijn favoriete recepten!
    Dank je wel voor het delen van dit recept!

    Beantwoorden
  • Myriam Demonie

    Hallo, is uw Moussaka echt een gerecht zonder aardappelen ? (In Griekenland zag ik er aardappelen in dacht ik toch…)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *