Speculaascake met dadels, walnoten en banaan (zonder geraffineerde suikers!)
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 12 personen
- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd40 minuten
- Totale benodigde tijd50 minuten
Het is bijna 5 december. Ik kon het daarom niet laten nog een heerlijk Sinterklaas recept met jullie te delen. Alhoewel, deze speculaascake is ook na 5 december nog hartstikke lekker om te maken ;-). Het is een gezondere variant op de gewone speculaascake. Deze cake is vrij van geraffineerde suikers en is bovendien gemaakt met speltmeel in plaats van witte tarwebloem. Speltmeel is een voedzamere meelsoort, wat de cake ook gezonder maakt. Het blijft uiteraard een traktatie, maar deze speculaascake is een verantwoorde versie.
Gezondere speculaascake
In eerste instantie had ik bananen gekocht voor bananenbrood. Totdat ik me bedacht dat ze zich ook prima zouden lenen voor een gezondere versie van een speculaascake. Een heerlijk zachte speculaascake gezoet met dadels en banaan. De walnoten in de speculaascake zorgen voor een lekkere bite. Misschien vind je het ook lekker om rozijnen toe te voegen? En zoek je een speculaascake met boter en suiker? Kijk dan eens naar deze speculaascake met kersen!
Speculaascake met dadels, walnoten en banaan (zonder geraffineerde suikers!)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd10 minuten
- Kooktijd40 minuten
- Totale benodigde tijd50 minuten
voor 12 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 150 gram speltmeel
- 100 gram medjool dadel (circa 6 stuks)
- 100 gram walnoten
- 3 el olijfolie
- 2 rijpe bananen
- 2 eieren
- 2 el speculaaskruiden
- 1 el bakpoeder
Benodigdheden
- langwerpig cakebakblik bekleed met bakpapier
- hakmolen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 165 C.
- Ontpit de dadels en week de dadels in water.
- Prak intussen de banaan en meng hier een ei doorheen.
- In een andere kom meng je speltmeel, bakpoeder en speculaaskruiden.
- Haal de dadels uit het water en pureer ze tot een gladde puree.
- Meng de dadelpuree door de banaan en voeg olijfolie toe.
- Schep het bananenmengsel door het droge mengsel en roer tot een egaal beslag.
- Roer tot slot de walnoten door het beslag.
- Bak in circa 35-40 minuten gaar.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 194 | Calorieën uit vetten 92 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 11g, Waarvan | 16% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 7% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 4g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 5g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen