Speculaascake met dadels, walnoten en banaan (zonder geraffineerde suikers!)

  • voor 12 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd50 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Het is bijna 5 december. Ik kon het daarom niet laten nog een heerlijk Sinterklaas recept met jullie te delen. Alhoewel, deze speculaascake is ook na 5 december nog hartstikke lekker om te maken ;-). Het is een gezondere variant op de gewone speculaascake. Deze cake is vrij van geraffineerde suikers en is bovendien gemaakt met speltmeel in plaats van witte tarwebloem. Speltmeel is een voedzamere meelsoort, wat de cake ook gezonder maakt. Het blijft uiteraard een traktatie, maar deze speculaascake is een verantwoorde versie.

Gezondere speculaascake

In eerste instantie had ik bananen gekocht voor bananenbrood. Totdat ik me bedacht dat ze zich ook prima zouden lenen voor een gezondere versie van een speculaascake. Een heerlijk zachte speculaascake gezoet met dadels en banaan. De walnoten in de speculaascake zorgen voor een lekkere bite. Misschien vind je het ook lekker om rozijnen toe te voegen? En zoek je een speculaascake met boter en suiker? Kijk dan eens naar deze speculaascake met kersen!

Speculaascake met dadels, walnoten en banaan (zonder geraffineerde suikers!)

Speculaascake met dadels, walnoten en banaan (zonder geraffineerde suikers!)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd40 minuten
  • Totale benodigde tijd50 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 150 gram speltmeel
  • 100 gram medjool dadel (circa 6 stuks)
  • 100 gram walnoten
  • 3 el olijfolie
  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 el bakpoeder

Benodigdheden

  • langwerpig cakebakblik bekleed met bakpapier
  • hakmolen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 165 C.
  2. Ontpit de dadels en week de dadels in water.
  3. Prak intussen de banaan en meng hier een ei doorheen.
  4. In een andere kom meng je speltmeel, bakpoeder en speculaaskruiden.
  5. Haal de dadels uit het water en pureer ze tot een gladde puree.
  6. Meng de dadelpuree door de banaan en voeg olijfolie toe.
  7. Schep het bananenmengsel door het droge mengsel en roer tot een egaal beslag.
  8. Roer tot slot de walnoten door het beslag.
  9. Bak in circa 35-40 minuten gaar.
gezonde speculaascake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *