Volkoren naan broodjes
- Door Judith Pagrach
- Indiaas
- voor 10 personen
- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Naan broodjes maken doe ik al regelmatig, maar op de een of andere manier staat er nog geen echt naan recept op myfoodblog. Deze maand doe ik weer mee met de foodblogswap en dat was een goede reden om eindelijk een recept voor Indiase broodjes online te zetten.
Heerlijke gerechten
Deze maand kook ik namelijk iets van Eef van de blog Eef kookt zo. Ik ken de blog van Eef al een tijdje en er komen telkens weer heerlijke gerechten op met foto's waarvan het water je in de mond loopt. Toevallig had ik al eens naar haar recept naan gemaakt, dus dat was meteen het eerste waar ik aan dacht toen ik gekoppeld werd aan haar blog. Alhoewel, toen ik even rond neusde, werd het nog knap lastig. Want ook Starbuck's citroencake en kaas-uienbroodjes klinken erg goed, toch?
Naan = Indiaas platbrood
Naan is een Indiaas platbrood en feitelijk betekent naan al brood. Eigenlijk is naan brood dus net zoiets als pannini broodje of chai thee. Een dubbelzegging ;-). Maar goed, iedereen weet wat je bedoelt als je naan of naan brood zegt :-). Het is een Indiaas platbrood en bestaat er in verschillende vormen. Naturel of met toppings als nigella zaad, koriander of knoflook. Bovendien zijn er veel verschillende manieren om naan te maken. Normaliter maak ik naan zonder gist, maar dit recept gebruikt wel gist. Hierdoor worden de broodjes lekker luchtig. Dat is in combinatie met het volkorenmeel wat ik gebruik top. Anders worden ze namelijk heel compact.
Curry & naan
Met dit recept kun je flink wat broodjes maken. Vries ze in als je over hebt, dat gaat prima. Even in de magnetron en klaar. Op die manier kun je altijd verse naans eten bij je curry of kip tandoori. Curry's waar je goed naan bij kunt eten zijn bijvoorbeeld:
- Tofu curry
- Dhal (klassiek eet je 'dhal & rice', maar met naan ook lekker!)
- Curry madras
- Bloemkoolcurry
Eef maakt nog een knoflook-botersaus die ze over de naans smeert terwijl ze warm zijn. Zelf heb ik dat niet gedaan, maar voel je vrij daarmee te experimenteren. Zo maak je de volkoren naanbroodjes:
Volkoren naan broodjes
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd20 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
voor 10 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 300 gram volkoren tarwebloem
- 125 ml warm water
- 125 ml melk naar keuze
- 100 gram Griekse yoghurt
- 1.5 el olijfolie
- 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
- 1 tl kristalsuiker
- 1 tl zout
Benodigdheden
- keukenmachine met deeghaak (optioneel)
- koekenpan
Instructies
- Men in een kleine kom het water, melk, suiker en gist en laat 10 minuten staan.
- Meng ondertussen bloem en zout.
- Giet het natte mengsel bij het droge mengsel. Voeg yoghurt en olie toe en kneed (met de hand of deeghaak) tot een soepel deeg. Als het een beetje plakkerig aanvoelt, is het niet erg.
- Vorm een bal van het deeg. Vet de kom lichtjes in met olie en leg de deegbal in de kom. Dek af met een vochtige theedoek en zet de kom op een tochtvrije plek. Laat 1 uur rijzen.
- Vorm 8 a 10 gelijke ballen van het deeg en vorm er met je hand cirkels van van circa 0,5 centimeter dik. Zet de pan op hoog vuur en bak de naans tot ze beginnen te bubbelen. Keer dan om en bak aan beide kanten gaar. Herhaal met alle broodjes.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 140 | Calorieën uit vetten 32 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 4g, Waarvan | 6% | |
Verzadigde vetzuren 1g | 5% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Oeh, deze ga ik onthouden! Ziet er lekker uit :)
Net geprobeerd en mij lijkt de verhouding niet te kloppen
300gr bloem moet mi 500gr zijn? Zou dat kunnen? ;-)
Oh, wat gek, wij hebben het al een aantel keer gemaakt. Let op dat je het deeg dun genoeg uitrolt en met de deksel op de pan laat garen, anders blijft de binnenkant inderdaad zacht.
Ik had hetzelfde probleem, het deeg was nog heel erg vloeibaar nadat ik alle ingrediënten toegevoegd had en heb dan ook nog extra bloem toegevoegd. Het was onmogelijk er een bol van te maken.
In ieder geval, bedankt voor het recept.
Ik heb helaas ook heel veel meel en bloem toe moeten voegen voordat het een werkbaar deeg werd dus de verhoudingen kloppen volgens mij niet, veel teveel nat erbij. Misschien kun je hem nog eens controleren en aanpassen?