Kip siam (Thaise kip met cashewnoten)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Kip siam (Thaise kip met cashewnoten)

Al heel lang stond zelf Kip Siam maken op de planning. Dit gerecht is in Nederland misschien vooral bekend als Knorr Wereldgerecht. Het uit zo'n pakje maken, hoeft helemaal niet. Het is veel makkelijker zelf te maken dan je zou denken. Ik probeerde het en finetunede mijn recept van de Knorr kip siam om met jullie te delen. En gelukkig, het resultaat mag er zijn. Oordeel zelf maar ;-)! Je hoeft dus dit gerecht niet meer uit een pakje meer te kopen, maar je maakt hem  eenvoudig zelf.

Smaakmakers

Kip Siam is een Thais gerecht met als hoofdbestanddelen uiteraard kip, palmsuiker, vissaus, sojasaus en cashewnoten. Door de verschillende smaakmakers als sojasaus, vissaus en palmsuiker, krijgt het zijn zo kenmerkende smaak. De nootjes zorgen voor een prettige bite en zijn bovendien onmisbaar in dit gerecht! Ik haal mijn noten trouwens meestal in Utrecht op de markt. Hartstikke lekker, vers en veel keuze. Meestal koop ik ongebrande, ongezouten noten en brand ze dan zelf even in de oven (wel goed opletten, want ze branden snel aan). Kip Siam is het lekkerste met rijst. Witte rijst (pandanrijst om precies te zijn) is de klassieke variant, maar wil je het wat gezonder? Ga dan voor zilvervliesrijst.  Neem er eventueel nog een handje kroepoek bij! (Dat is dan weer wat minder gezond, maar lekker is het wel ;-))

Ingrediënten

  • 250 gram
  • kipfilet
  • in blokjes
  • 3
  • bosuien
  • in ringen gesneden
  • 2 el
  • palmsuiker
  • (gula jawa - te koop bij de toko) - alternatief: bruine rietsuiker
  • 2 el
  • sojasaus
  • (zelf gebruik ik Kikkoman met minder zout)
  • 2 tl
  • vissaus
  • (nam pla
  • 1 teentje
  • knoflook
  • 1
  • ui
  • in 8 partjes gesneden
  • 1
  • rode peper
  • 1 tl
  • witte peper
  • 2 el
  • arachideolie
  • (pindaolie)
  • 50 gram
  • cashewnoten
  • gebrand en ongezouten

Benodigdheden

  • wok

Instructies

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  2. Snijd de rode peper in dunne ringen. Meng in een bakje de rode peper, palmsuiker, olie en vissaus tot een dikke, gladde saus. Zet apart.
  3. In een ander bakje doe je de kip, knoflook, sojasaus en witte peper. Laat in ieder geval 10 minuten intrekken, liefst een uur.
  4. Giet in een wok een scheutje olie. Bak de partjes ui 1 à 2 minuten en voeg dan de kip toe. Bak de kip goudbruin (giet de marinade ook in de pan) en voeg dan de saus uit stap 1 toe.
  5. Bak de bosuien 1 minuut mee en garneer met cashewnoten.
Tip: Ook lekker met wat meegebakken paprika! Welk 'Wereldgerecht' zou jij graag zonder pakjes en zakjes maken? Laat het weten in de reacties! Wist je dat ik al recepten heb voor o.a. Bobotie, Kip Tandoori, Chimichurri, Risotto, Teriyaki, Bami, Piri Piri en Paella?
62 mensen willen het maken
60 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

12 responses to “Kip siam (Thaise kip met cashewnoten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *