Aziatisch theedrinken: hoe gaat dat eigenlijk?

Aziatisch theedrinken: hoe gaat dat eigenlijk?

Gesponsord – In Nederland drinkt men gemiddeld 3,5 miljoen liter thee per dag, maar in veel Aziatische landen is thee veel populairder en bestaat er zelfs een echte theecultuur. Dat wil zeggen dat er verschillende gebruiken en zelfs ceremonies zijn voor het schenken van thee. Zo is er de sobere Japanse theeceremonie die tot wel 6 uur kan duren, waarbij het draait om harmonie en bewustzijn. Dat thee schenken mag je overigens niet zomaar bij een Japanse theeceremonie, daarvoor ga je studeren bij een heuse theemeester. Bekende Japanse thees zijn matcha en sencha. Wist je trouwens dat men bij sushi ook het liefste thee drinkt in Japan?

Ook in China heeft men speciale thee tradities. Een van de bekendste gebruiken als het om thee gaat is het ‘dim summen’. Van oudsher drink je thee bij je dim sum. Sterker nog, eigenlijk is het andersom. De landwerkers dronken thee als verfrissende en gezonde drank waar later snackjes aan werden toegevoegd: de dim sum. De thee en de dim sum vormen samen een maaltijd die men ‘yum cha’ noemt. Letterlijk betekent dim sum ‘het hart raken’ en traditioneel gezien eet je ze voor ontbijt of lunch alhoewel je ze tegenwoordig de hele dag door kunt krijgen. Bekende Chinese thees zijn Oolong, Jasmijn thee, Pu Erh, groene thee en witte thee.

Het leek mij een leuk idee om zelf een Aziatische stijl high tea te organiseren met allerlei Aziatische lekkernijen. Met de Bredemeijer Linhai theepot was er al meteen een mooi begin. Deze Aziatische stijl theepot gemaakt van gietijzer met een emaillen binnenkant is een echte eyecatcher op je tafel. In de theepot zit een uitneembaar zeefje wat je zo afspoelt onder de kraan. Voor erbij koop ik Chinese theekopjes bij de toko. Ze zien er hartstikke leuk uit en kosten slechts een paar euro.

Wat serveer ik bij de Aziatische high tea?

Bij een high tea horen zoete en hartige hapjes. De volgende items zet ik op tafel:

  • mini bapao’s
  • mung bonen cakejes. Deze cakejes kun je kopen bij de Chinese toko en hebben een heerlijk zoete mungbonen vulling en een flaky brosse buitenkant
  • matcha tea cheesecake. Het recept hiervan ga ik binnenkort met jullie delen!
  • tamagoyaki oftewel Japanse omelet. Ik vertel je hieronder hoe je die zelf maakt! Ook heerlijk om te combineren met sushi.
  • in de theepot zit Snow Bud Lu Xue Ya thee. Een heerlijke zachte groene thee.

Wat kun je nog meer serveren voor een Aziatische high tea?

  • groene thee macarons
  • dim sum
  • gyoza
  • dorayaki (rode bonen pannenkoeken)
  • yakitori spiesjes
  • kokos moochi (zoete rijstballen met een kokoscoating)
  • zwarte sesam cupcakes

Tafel decoreren

  • de Linhai theepot van Bredemeijer die je in 3 kleuren (dark blue, dark purple en marsala) kunt kopen is de eyecatcher op je tafel
  • maak gebruik van je bamboe matjes
  • ga naar de toko voor Chinees porselein en bijvoorbeeld chopsticks
  • gebruik natuurlijke kleuren en materialen, denk aan hout en bamboe en ingetogen kleuren als grijs, blauw en donkerrood

Zelf tamagoyaki maken

tamagoyaki

Nodig:

  • 3 eieren
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl mirin
  • 1/2 tl kristalsuiker
  • olie
  • maatbeker
  • 2 chopsticks
  • bamboematje
  • koekenpan

Bereiden:

  1. Kluts de eieren en meng de suiker, mirin en sojasaus er doorheen. Giet het in de maatbeker zodat je zometeen makkelijk kunt schenken.
  2. Zet de koekenpan op hoog vuur en giet hier wat olie in.
  3. Schenk circa een derde van het eimengsel in de pan en draai de pan rond zodat je het eimengsel goed over de bodem verdeelt.
  4. Laat de dunne omelet garen en rol vervolgens met behulp van 2 chopsticks op tot een rolletje. Dit is even een behendigheid krijgen. Zelf gebruikte ik er ook nog een spatel bij om het iets makkelijker te maken.
  5. Giet vervolgens nog wat olie in de pan en giet nog eens een derde van het eimengsel in de pan. Wanneer dit gaar is, leg je de eerste omeletrol aan een kant en rol je deze mee op, op dezelfde manier als net.
  6. Herhaal met het laatste beetje van het eimengsel.
  7. Leg een bakpapiertje op de bamboemat en leg hier de nog hete omeletrol op. Rol de omelet stevig op zodat deze zometeen lekker stevig is. (Pas goed op want er kan nog erg heet water uit komen!)  Leg deze rol, inclusief bamboemat in de koelkast en laat een uurtje afkoelen. Als de rol is afgekoeld, snijd je de tamagoyaki in stukken. Serveer op bamboe, hout of gebruik het op sushi.

Heb jij al zin in een Aziatische stijl high tea? Kijk op de website van Bredemijer waar je bij jou in de buurt de Linhai theepot kunt kopen.

Advertorial – i.s.m. Bredemeijer

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

4 responses to “Aziatisch theedrinken: hoe gaat dat eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *