Aardappelschotel uit de oven met tonijn

  • voor 2 personen
Terug naar categorie Ga naar recept

Ovenschotels, wij blijven er dol op! Deze ovenschotel met aardappels en tonijn is een klassieker van mijn moeder. Heerlijk dunne schijfjes aardappel, smakelijke tonijn, smaakmakers als kappertjes en een knapperige bovenkant. Een heerlijke maaltijd waar iedereen zijn vingers bij aflikt!

Dungesneden aardappels en tonijn op olijfolie

Je kunt de aardappels dun snijden met een groot en scherp mes of gebruik hiervoor een mandoline. Als alternatief kun je ook een kaasschaaf gebruiken. Zorg in ieder geval dat de aardappelschijfjes zo dun mogelijk zijn, dan wordt de ovenschotel het lekkerste!

Extra op smaak brengen

Als je het lekker vindt en je wil het gerecht nog meer smaak geven, kun je ook 1 tl kerriekruiden door de aardappels heen mengen! Bij het maken van de tonijn-aardappel ovenschotel is het belangrijk om kwalitatief goede tonijn te gebruiken op olijfolie. Ik gebruikte Rio Mare, maar een ander merk kan natuurlijk ook. Heb je alleen tonijn op water of zonnebloemolie? Giet het vocht weg en gebruik in het gerecht circa 1-2 el extra olijfolie.

Nog meer lekkere ovenschotel recepten zien? Dit zijn een aantal van onze andere favorieten:

Aardappelschotel uit de oven met tonijn

Aardappelschotel uit de oven met tonijn

Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 750 g vastkokende aardappels
  • 1 blik tonijn in olijfolie
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel gedroogde dille of een klein bosje verse dille
  • Zwarte peper
  • zout
  • 1 el olijfolie + extra om in te vetten
  • Optioneel: Parmezaanse kaas geraspt

Benodigdheden

  • middelgrote ovenschaal

Instructies

  1. Schil de aardappels en snijd ze in zeer dunne plakken. Leg de plakken in koud water totdat je ze gaat gebruiken. Laat ze goed uitlekken voor gebruik en dep ze droog. Dit kun je doen met bijvoorbeeld keukenpapier of een schone, droge theedoek.
  2. Vet de ovenschaal licht in met olijfolie. Doe een kwart van de aardappels in een tweede kom. Strooi wat zout erop en voeg een eetlepel olijfolie toe. Meng goed.
  3. Voeg de overige ingrediënten toe aan de grote portie aardappels en meng alles goed samen. Afhankelijk van het merk tonijn, voeg je zout toe naar smaak.
  4. Doe de grote kom van het mengsel in een de ovenschaal. Zorg dat het egaal verspreid is. Dek de bovenkant af met de overgebleven aardappelschijfjes.
  5. Bak ruim een uur in een voorverwarmde oven (180 C) totdat de bovenkant een paar mooie bruine plekken heeft en de aardappels gaar zijn. Desgewenst kun je de laatste kwartier Parmezaanse kaas erover strooien en mee laten bruinen.

2 reacties op “Aardappelschotel uit de oven met tonijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *