Burfi (een van mijn favoriete Indian sweets)
- Door Judith Pagrach
- Indiaas
- voor 24 personen
- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
Toen ik zag dat het Diwali was (Hindoe lichtfeest), kreeg ik onmiddellijk zin in 'Indian sweets' oftewel Indiase zoetigheden. Mijn favoriet is Gulab jamun, maar echt lekkere heb ik in de buurt nog niet gevonden en zelf maken was net even iets te veel werk. Dus ging ik voor mijn bijna-favoriet: burfi (ook wel 'barfi').
Burfi is een beetje te vergelijken met een brokkelige, minder zoete versie van fudge. Je gebruikt diverse melkbestanddelen: volle melkpoeder, volle melk en roomboter of gekwalificeerde roomboter (ghee). Echt licht is het dus niet, maar het is wel ontzettend lekker. Ook leuk om cadeau te geven! Traditioneel worden de burgi's versierd met goudblad. Ik versierde ze met the next best thing: goudpoeder.
De saffraan en de kardemom in deze klassieke witte burfi zorgen voor een extra rijke en kenmerkend Indiase smaak. Hierdoor is het helemaal een feest om ze te eten. Met dit recept maak je een vrij grote portie. Je kunt ze tot een week in de koelkast in een afgesloten bakje bewaren of bewaar ze tot een paar maanden in de vriezer in een afgesloten bakje.
Heb je zin in nog meer Indiaas eten? Misschien vind je een van deze recepten lekker:
Burfi (een van mijn favoriete Indian sweets)
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd1 uur
voor 24 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 240 gram kristalsuiker
- 130 gram licht gezouten boter
- 300 ml volle melk
- 600 gram. volle melkpoeder
- 1/4 tl kardemompoeder
- 8 draadjes saffraan
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl versgeperst citroensap
- handje grof gesneden ongezouten pistachenoten
- optioneel: goudblad of goudpoeder
Benodigdheden
- steelpannetje
- brownie bakblik bekleed met bakpapier
Instructies
- Verwarm in een pannetje de melk en de boter op laag vuur tot de boter is gesmolten.
- Voeg dan de suiker toe en roer door totdat deze helemaal is opgelost.
- Doe dan de melkpoeder erbij. Doe dit bij voorkeur in 2 keer zodat het makkelijker te mengen is.
- Roer weer goed door tot een egaal en dik mengsel.
- Zorg dat het vuur op zijn allerlaagst staat en blijf goed doorroeren. Na enkele minuten komt het mengsel los van de bodem en de randen en is het klaar.
- Voeg dan nog de saffraan, kardemom en citroensap toe en verwarm nog 1 minuut.
- Strooi de pistachenoten in het bakblik en verdeel dan het beslag hier overheen. Strijk met behulp van een spatel goed plat.
- Laat goed afkoelen en zet het dan voor minimaal een half uur (maar liefste langer in de koelkast. Maak eventueel af met goudpoeder of goudblad.
- Snijd de burfi in blokjes en bewaar in de koelkast of vriezer.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 155 | Calorieën uit vetten 77 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 9g, Waarvan | 13% | |
Verzadigde vetzuren 5g | 26% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 3g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 0g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen