Snel baba ganoush recept (Libanese aubergine dip)

  • voor 4 personen
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Een tijdje geleden aten we bij Libanees restaurant Maz Mez in Amsterdam-West met heerlijke, authentieke Libanese gerechten. Onze liefde voor Midden-Oosters eten werd weer helemaal aangewakkerd. Je zult de komende weken dan ook een aantal lekkere Libanese gerechten tegenkomen op de blog. Om te beginnen met een cheat's versie van de baba ganoush. Baba ganoush is een auberginespread die je maakt door de aubergines te roosteren, de schil eraf te halen en ze vervolgens te mengen met o.a. tahin en knoflook. Ik besloot het dit keer over een andere boeg te gooien.

Mijn authentieke baba ganoush deelde ik al eerder, maar die kost wel wat langer om te maken. Met deze versie ben je binnen 15 minuten klaar! Mocht je dus zin hebben in baba ganoush, maar weinig tijd hebben, dan is dit een goed alternatief. Je eet het met bijvoorbeeld Libanees plat brood.

Baba ganoush als onderdeel van de mezze tafel

Tip: maak een tafel vol mezze, kleine Midden-Oosterse hapjes. Gezellig met z'n tweeën, maar bijvoorbeeld ook leuk en makkelijk met een grotere groep. Andere ideeën voor op je mezze tafel zijn: tabouleh, fattoush, fatteh, ghyar b laban, labneh, kebab, hummus en plat brood.

Snel baba ganoush recept (Libanese aubergine dip)

Snel baba ganoush recept (Libanese aubergine dip)

Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el tahin
  • sap van 1 citroen
  • zeezout
  • zwarte peper naar smaak
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • staafmixer

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220 C.
  2. Snijd de aubergines in plakken van circa 1 cm dik. Bestrooi ze met zout en laat ze 5 minuten rusten.
  3. Dep de aubergineschijfjes vervolgens droog met keukenpapier en leg ze op de bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie.
  4. Bak ze gedurende circa 10 minuten.
  5. Haal ze uit de oven en laat ze eventueel even afkoelen. Pureer de aubergineschijfjes met de tahin, knoflook en citroensap en breng op smaak met peper en zout.

4 reacties op “Snel baba ganoush recept (Libanese aubergine dip)

  • Markon

    Vandaag gemaakt (in de koekenpan, we trekken 4 mnd door Marokko zonder oven) het was verrukkelijk. Ook de tahin zelf gemaakt

    Beantwoorden
  • Merel

    Ha Judith,

    Bedankt voor je snelle en lekkere recept! Waar kan ik de baba ganoush het beste in bewaren? Koelkast of kamertemperatuur? In de koelkast wordt de spread namelijk gelei-achtig/hard.

    Liefs!

    Beantwoorden
  • Beatrijs

    zeer lekker ,maar iets te zout …
    Zal volgende keer aubergines afspoelen,zodat al het zout weg is .
    Maar absoluut LEKKER LEKKER!!!
    Dankjewel
    Liefs
    Beatrijs

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *