Mexicaanse sopes met vegetarische toppings
- Door Judith Pagrach
- Mexicaans
- voor 2 personen
- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
Zijn jullie ook zo gek op Mexicaanse recepten? Wij wel! Lekker veel smaak zonder al te veel poespas is wel wat Mexicaans koken kenmerkt. Vaak vind je er ingrediënten in terug als bonen, avocado, tomaat en koriander. Dit keer maken we ‘sopes’. Wat dat zijn en hoe je die maakt, lees verderop in dit artikel.
Maismeel – masa harina
Sopes zijn een soort maistortilla’s met een opstaand randje. Je kunt ze heel eenvoudig maken met een specifiek soort maismeel, water, olie en een snufje zout. Het type maismeel wat je nodig hebt is ‘masa harina’. De mais die hiervoor wordt gebruikt, is genixtimaliseerd en gemalen. Het wordt vervolgens tot een deeg gevormd met water (‘masa’). Om maismeel, oftewel masa harina te krijgen wordt het vervolgens gedroogd. Dit proces zorgt ervoor dat je supereenvoudig weer een deeg maakt. Water toevoegen en je bent klaar!
Om sopes te maken, gebruik je dus masa harina. Verder gebruik je een tortillapers (‘tortilladora’) of een deegroller. Even bakken in een koekenpan en dan komt het meest uitdagende klusje: het vormen van de opstaande rand. Het beste doe je dit vers uit de pan met een theedoek om ervoor te zorgen dat je je handen niet verbrandt.
Het resultaat is een soort bakje, gemaakt van een maisdeeg. Dit betekent dat het een glutenvrij Mexicaans recept is!
Refried beans
Sopes zijn niet compleet zonder ‘refried beans’. Dit is precies wat de naam al zegt: opnieuw gebakken bonen. Het is een typisch Mexicaanse topping en is perfect om een restje bonen op te maken. Er worden lekkere kruiden bij gedaan en tot een soort puree geprakt. Wat leuk is, is dat ze bij Xenos refried beans verkopen! Sowieso zijn er allerlei heerlijke Mexicaanse producten te koop zoals tortilla chips, jalapeño schijfjes, Mexicaanse limonade – jarritos – en heel veel leuk servieswerk om het op te serveren.
Zo serveerde ik de maaltijd op de Noah ontbijtborden, samen met leuke gerecyclede glazen. Op de foto zie je die in de kleur ‘helder’, maar er zijn nog veel meer leuke kleuren bij Xenos te koop.
Vegetarisch Mexicaans recept
Dan terug naar dit vegetarisch Mexicaanse recept. Het is superleuk om te maken en hoe tof als je vertelt dat je de sopes zelf hebt gemaakt? Je kunt ze uiteraard toppen met wat je wil. Wij kozen voor vegetarisch (vegan als je de feta weglaat of vervangt door een plantaardige variant), maar je kunt ook gaan voor vlees. Wat dacht je van barbacoa?
Wil je nog meer Mexicaanse recepten inspiratie?
Dit is mijn top 10 Mexicaanse gerechten:
- Burritos
- Loaded nachos
- Softshell tacos met sticky bloemkool
- Quesadillas
- Chili sin carne (chili con carne zonder vlees)
- Fajitas
- Enchiladas
- Mexicaanse maissoep
- Taquitos
- Hot dogs Mexicaanse stijl (niet authentiek Mexicaans, wel heel lekker!)
Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan met de sopes met refried beans? Scroll naar het recept hieronder en laat vooral weten in de comments of op Instagram wat je ervan vond!
Mexicaanse sopes met vegetarische toppings
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd15 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd30 minuten
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 250 gram masa harina (maismeel van bijvoorbeeld PAN)
- 400 ml lauwwarm water + 1 tl olijfolie
- snufje zout
- 1 blikje refried beans (Xenos)
- 6 el verkruimelde feta (gebruik vegan variant indien gewenst)
- 2 avocado's (in blokjes gesneden)
- 2 trostomaten (in blokjes gesneden)
- pickled jalapenos naar smaak (Xenos)
- verse koriander naar smaak
- limoenschijfjes
- olijfolie om in te bakken
Benodigdheden
- mengkom
- deegroller of tortilladora
- koekenpan, liefst een gietijzeren koekenpan
Instructies
- Bereid de groenten voor door de tomaten en avocado's in blokjes te snijden.
- Halveer eventueel de jalapeño schijfjes en snijd de limoen.
- Meng in een kom de masa harina, water, olie en zout tot een deeg.
- Vorm er circa 20 bolletjes van.
- Als je een tortillapers (tortilladora) gebruikt, doe je hier bakpapier op en plet je het bolletje tot een schijf. Heb je die niet? Leg dan het deeg ook tussen 2 vellen bakpapier en rol met een deegroller uit tot circa 0,5 centimeter.
- Giet de olie in de pan en bak de sopes aan beide kanten 1 minuut. Haal ze uit de pan en zet dan direct de rand omhoog met je handen. Doe dit met behulp van een theedoek om je handen niet te verbranden.
- Verwarm de refried beans volgens de instructies op de verpakking, in een steelpannetje.
- Top de sopes. Doe er eerst refried beans op en maak af met avocado, tomaat, feta, jalapeño, koriander en limoen.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 820 | Calorieën uit vetten 408 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 48g, Waarvan | 73% | |
Verzadigde vetzuren 13g | 65% | |
Transvetzuren 0g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 25g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 6g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen