Kerstdiner als je zwanger bent

My Food Blog
Kerstdiner als je zwanger bent

Wat kun je zwangere gasten serveren met kerst?

Natuurlijk is iedereen de afgelopen paar weken op zoek naar ideeën voor het kerstdiner, maar wat me is opgevallen is dat er opvallend veel mensen op mijn blog zoeken naar kerstideeën voor zwangere vrouwen. Tijdens het kerstdiner zwanger of iemand te gast die zwanger is? Dan kan de vraag rijzen:

Wat voor recepten kan ik maken met kerst als er iemand in het gezelschap zwanger is?

Wel zo leuk natuurlijk als iedereen kan mee-eten, inclusief diegene die in verachting zijn!

Niet eten

Er zijn natuurlijk een aantal dingen die afvallen. Zoals gerechten met alcohol (veel van de alcohol verdampt, maar nooit 100%), gerechten met niet goed doorbakken schaal- en schelpdieren, vacuüm verpakte gerookte zalm en niet doorbakken rood vlees en vis. Of wat dacht je van rauwe kazen of eieren met een lopende dooier.

Gebruik met mate kaneel

De laatste jaren lijkt er steeds meer te zijn bijgekomen. Inmiddels mogen roofvissen zoals tonijn (zelfs uit blik) niet meer en dien je met kruiden zoals kaneel, zwarte peper, nootmuskaat en dragon voorzichtig te zijn. Deze kruiden mag je overigens wel gewoon eten als je in verwachting bent, maar wel met mate. Dit komt omdat er van nature plantengifstoffen inzitten die in hoge doses schadelijk kunnen zijn voor je kindje.

Misschien lijkt het alsof er bijna geen lekker kerstdiner te bedenken is voor zwangere vrouwen. Toch blijft er genoeg over! Maak je dus niet druk en kies lekker iets uit onderstaande lijst. In zijn algemeenheid zijn groenten sowieso goed en vlees en kleinere vissen mits goed doorbakken. Hollandse kazen zijn vrijwel altijd gepasteuriseerd, maar check altijd even de verpakking. Als er op staat ‘au lait cru’ of ‘gemaakt met rauwmelkse kaas’, dan is de kaas níet geschikt. Voorbeelden van kaas die over het algemeen niet geschikt is, is boerenbrie en gruyère.

Zwanger tijdens het kerstdiner

Om je te inspireren met gerechten die je kunt maken als er iemand zwanger is, heb ik een lijstje gemaakt met ideeën van mijzelf en andere bloggers. Dus, wat denk je ervan?

Zwangerschapsproof voorgerechten

Zwangerschapsproof hoofdgerechten

Zwangerschapsproof desserts

Bij twijfel: check de website van het Voedingscentrum. Op hun website kun je elk ingrediënt invoeren. Zij geven vervolgens aan advies. Je kunt ook altijd met je zwangere gast(en) overleggen waar zij zich goed bij voelt. De een zal bijvoorbeeld niet zo’n probleem hebben met wat kaneel waar de ander zich wat minder prettig bij voelt.

Overigens heb je tegenwoordig ook steeds meer alcoholvrije drankjes. Was het een paar jaar geleden echt niet te drinken, heb je tegenwoordig heel aardige alcoholvrije wijnen. Daarnaast zijn er op dit moment een aantal merken die alcoholvrije ‘gins’ aanbieden. Leuk om feestelijk de kerstmaaltijd te beginnen met een (alcoholvrije) gin-tonic!

Heb jij nog tips? Heb je bijvoorbeeld ervaringen tijdens het kerstdiner waarbij je kookte voor iemand die in verwachting was of was je zelf zwanger? Laat het weten in de comments zodat we elkaar kunnen helpen!

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

3 reacties op “Kerstdiner als je zwanger bent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *