Welk voedsel brengt de darmen tot rust? (+ 10 recepten)

My Food Blog
Welk voedsel brengt de darmen tot rust? (+ 10 recepten)

Een borrelende buik door te snel eten is geen pretje. Net als winderigheid of een opgeblazen gevoel door te veel praten tijdens de maaltijd. Welke voeding brengt je darmen tot rust? En wat kun je beter niet eten als je last hebt van onrustige darmen?

Bij onrustige darmen – en dan hebben we het niet over het Prikkelbare Darm Syndroom – zijn er bepaalde voedingsmiddelen die kunnen helpen om onze ingewanden tot rust te brengen. 

Er zijn ook voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je darmen onrustig zijn. Daarover verderop in dit artikel meer.

Wat kun je het beste eten om darmen rustig te krijgen?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels helpen de darmen in beweging te komen en een soepele stoelgang te bevorderen. Vezels vind je onder andere in:

 • Groente
 • Fruit
 • Noten
 • Zaden
 • Pitten
 • Peulvruchten
 • Volkoren granen

Het eten van meer vezelrijke voedingsmiddelen is dus een goed idee als je darmen rustig wil houden. Dat kun je doen door deze producten bij alle maaltijden toe te voegen. Dus niet alleen bij het avondeten, maar ook bij het ontbijt, de lunch en tussendoor.

Bij het ontbijt kun je denken aan smoothies met verse groenten en fruit. Ook havermout met noten, zaden en pitten is een prima vezelrijk ontbijtje. Als lunch kun je kiezen voor een salade of soep. Tussendoortjes in de vorm van noten en gedroogd fruit zijn eveneens ideaal om je vezelinname te verhogen.

Bij het avondeten kies je het beste voor volkoren granen omdat deze meer vezels en andere belangrijke voedingsstoffen bevatten. Kijk hierbij wel of je tegen gluten kan en kies anders voor glutenvrije granen, zoals havermout, zilverliesrijst en boekweit. 

Schep je bord verder vol groenten en wees matig met vlees of laat dit helemaal weg. Vlees is vrij lastig te verteren en kan de darmen belasten. In plaats van vlees kun je kiezen voor gezonde vleesvervangers op basis van peulvruchten.

Het is overigens belangrijk om je vezelinname geleidelijk te verhogen. Als je in één keer veel vezelrijke voeding gaat eten, kun je namelijk last krijgen van dezelfde klachten die je nu net probeert te voorkomen.

Waar worden je darmen nog meer blij van?

Naast dat je darmen blij worden van vezels, worden ze dat ook van probiotica. Eén van de bekendste producten met probiotica is yoghurt met levende bacterieculturen. De gunstige bacteriën dragen bij aan een evenwichtige darmflora en daarmee aan gezonde darmen.

Naast yoghurt zijn er nog een aantal andere zuivelproducten die deze bacteriën bevatten. Denk aan kefir en rauwmelkse kazen. Verder kun je probiotica vinden in gefermenteerde groenten, zoals kimchi en zuurkool. Dit zijn dus ook goede producten om in je eetpatroon op te nemen om je darmen te ondersteunen.

10 recepten voor blije darmen

Hieronder vind je 10 recepten waar je darmen blij van worden omdat ze veel vezels en/of probiotica bevatten:

 1. Havermoutpap met pindakaas en dadels
 2. Zilvervliesrijst met gewokte spinazie en chili zalm
 3. Tahini tofu met quinoa en puntpaprika
 4. Vegetarische groenteschotel met gegrilde groenten
 5. Salade met kikkererwten, kip en dadels
 6. Gezonde baked oats met chocolade en rood fruit
 7. Verfrissende fruit ‘pizza’ van watermeloen
 8. Chia pudding met mango en kiwi
 9. Lijnzaad crackers
 10. Roergebakken spitskool met kimchi en rijst

Welke producten vermijden voor rustige darmen?

Je darmen worden niet blij van voedingsmiddelen waar de vezels uit zijn verwijderd, zoals witte rijst, witte pasta en witbrood. Ook bewerkte producten en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, zoals sommige ontbijtgranen en repen, zijn geen pretje voor je darmen.

Suiker en andere snelle koolhydraten zijn een voedingsbodem voor ongunstige schimmels en gisten in je darmen. Probeer deze producten dus zoveel mogelijk te vermijden als je je darmen gezond wil houden.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *