Haver is een echte superfood. Haver is een volkoren graansoort. Het is een gezond voedingsmiddel waar je heel veel mee kan. Daarnaast is haver ook nog een super goedkoop. Veel mensen eten haver als ontbijt, bijvoorbeeld een havermoutpapje. Andere mensen maken er ontbijtmuffins van en de ander weer granola voor in de yoghurt. Havermout is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Waarom is havermout gezond? En wat kan je er allemaal mee? Dat zal ik je uitleggen aan de hand van dit artikel.
Gezondheidsvoordelen
Het eten van haver(mout) kan flink wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.
- Hart- en vaatziekten: haver verlaagt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Dit zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten.
- Goede darmwerking: haver bevat veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en een goede stoelgang.
- Gewichtsverlies: haver bevat veel vezels. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Dit verlaagt de kans op eetbuien of neigen naar ongezonde snacks.
- Diabetes: haver helpt de bloedsuiker te stabiliseren en het vergoot de insulinegevoeligheid.
Glutenvrij
Haver is een graansoort en is van nature glutenvrij. In principe is haver dan ook veilig om te eten voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie. Toch is haver soms besmet met gluten van andere granen. Zo’n besmetting vindt plaats tijdens de verbouwing van het gewas. Dit komt omdat haver vaak naast andere gewassen verbouwd wordt. Daarnaast worden af en toe dezelfde middelen gebruikt voor de oogst, waardoor er een kruisbesmetting tussen de gewassen kan ontstaan. Ook kan een kruisbesmetting ontstaan in de fabriek. Op het etiket van de verpakking staat dan geschreven kan sporen van gluten bevatten. Ben je benieuwd wat gluten nou precies zijn en of een glutenvrij dieet gezond is? Lees dan eens dit artikel van My Foodblog.
Voedingswaardes havermout
Om te onderzoeken hoe gezond havermout is, kijken we eerst naar de voedingswaardes. 100 gram havermout bevat:
- 380 calorieën
- 13.1 gram eiwit
- 7.0 gram vet
- waarvan 6.0 gram onverzadigd (goed) vet en maar 1.0 gram verzadigd (slecht) vet
- 62.0 gram koolhydraten
- waarvan maar 4.5 gram suikers
- 7.5 gram vezels
Een normale portie havermout is zo’n 40 gram en bevat dus zo’n 150 calorieën. Eet je het met nog wat fruit, melk of iets anders erbij? Dan krijg je voldoende energie en voedingstoffen binnen voor een gezond ontbijt of lunchgerecht.
Mineralen, vitamines en antioxidanten
Havermout is gezond omdat het rijk aan vezels en koolhydraten is en het bevat meer eiwitten en vet dan andere graansoorten. Daarnaast bevat het ook nog eens belangrijke mineralen en antioxidanten. Dit zijn stoffen die ons lichaam helpen bij een goede stofwisseling en het beschermen tegen schadelijke stoffen. Ik heb deze belangrijke mineralen, vitamines en stoffen in havermout voor jullie op een rijtje gezet.
Mineralen
- Fosfor geeft samen stevigheid aan botten en tanden.
- Magnesium voor de vorming van botten en spieren.
- Koper voor de vorming van botten en bindweefsel.
- IJzer voor de vorming van rode bloedcellen.
- Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.
Vitamines
- Foliumzuur (vitamine B11)
- Vitamine B1
- Vitamine B5
Overige stoffen en antioxidanten in havermout
- Polyfenolen beschermen cel bestanddelen als dusdanig tegen oxidatieve schade.
- Bèta-glucanen zijn unieke oplosbare voedingsvezels die het cholesterolgehalte verlagen
- Avenathramiden zijn ontstekingsremmend.
- Tocopherolen beïnvloedt de cel vernieuwing en heeft ontstekingsremmende eigenschappen en vermindert huidschade veroorzaakt door Uv-straling.
- Tocotriënolen hebben een bloedlipiden verlagende werking
Favoriete havermout ontbijtjes
Met havermout kan je ontzetten veel gezonde maatlijden of tussendoortjes maken. Deze graansoort is dan ook heel populair bij het ontbijt. Hieronder deel ik mijn favoriete havermout variaties voor het ontbijt. Deze recepten zijn natuurlijk ook heerlijk als lunch.
- Havermoutpap naturel: breng 200 ml (plantaardige) melk aan de kook en voeg al roerend 40 gram havermout toe. Laat dit een paar minuutjes sudderen en voilà het basisrecept voor havermoutpap.
- Havermoutpap met kaneel, rozijntjes en banaan.
- Yoghurt met vruchten en zelfgemaakte chocolade kokos granola.
- Ontbijt smoothie met havermout, kersen en cacao.
- Een gezonde cookie dough mug cake.
- Gezonde muffins met frambozen en witte chocolade.
- Ontbijtmuffins met blauwe bessen.
- Havermout pannenkoekjes van banaan, havermout en (plantaardige melk).
- Havermout banaan wafels met passievrucht.
- Of maak zelf havermoutbrood.
Havermout tussendoortjes
Haver(mout) is hét perfecte ingrediënt om een gezond tussendoortje mee te maken. Hieronder deel ik mijn favoriete repen en snacks op basis van havermout.
- Havermoutrepen met pure chocolade.
- Havermoutrepen met pindakaas.
- Mueslirepen met kokos, amandelen, en cacao nibs.
- Chocolade-pindakaaskoeken.
- Havermoutkoekjes met banaan en walnoten.
- Notenreep met blauwe bessen.
Krijg je geen genoeg van havermout? Kijk dan eens op My Foodblog voor meer dan 80 recepten met havermout.
Heb jij nog een heerlijke recept met havermout of een vraag? Laat het weten in de reacties :-)