Buiten is het koud en dus kunnen we wel wat lekker comfort food gebruiken. Speciaal om de kou te trotseren zijn dit onze favoriete winter recepten.
Het liefste gebruiken we producten die in het seizoen zijn. Bovendien hebben we vaak behoefte aan wat steviger en voedzamer eten. Het liefste dampend heet om bij op te warmen. Een lijstje met enkele van mijn lekkerste winter recepten. Smullen!
Warme drankjes
Hoe beter op te warmen dan met een dampende mok? Thee, koffie golden latte of iets anders? Misschien wel het ultieme winterdrankje: een kop heerlijke warme chocolademelk al dan niet afgetopt met slagroom en marshmallows. Onze geheime ingrediënt om het nog wat winterser te maken: speculaaskruiden.
Stamppot
De stamppot is een echte Nederlandse klassieker. Van stamppot zuurkool tot stamppot andijvie en stamppot broccoli. Allemaal even lekker en heerlijk winters. Met worst of (vega) spekjes ultiem genieten!
Stoofperen
Stoofperen eet je bijvoorbeeld bij de stamppot, bij vlees, bij je dessert, door je ontbijt. Kortom, het kan vrijwel altijd. Stoofperen in rode wijn of in witte wijn, met lekker veel kruiden. Misschien dat de kruiden het ook wel zo perfect voor de lage temperaturen maken!
Stoofvlees
Tegenwoordig staat het ook wel bekend als pulled beef, maar het bestaat al héél erg lang onder de noemer stoofvlees of draadjesvlees. Een lekkere stevige maaltijd met pasta (op z’n Italiaans een ‘pasta al ragú’), met aardappelpuree of met frietjes.
Jachtschotel
Ook al zo’n klassieker: de jachtschotel. Aardappels, vlees en rode kool samen in 1 ovenschotel. De Britse variant, de Shepherd’s pie is trouwens minstens zo lekker!
Alles met kaneel
Kaneel is zo een verwarmende specerij, ik ben er zelf dol op. Het is een van de hoofdbestanddelen in koekkruiden en die associeer ik echt met winter. Lekker in stoofpotten, chai, kruidige cakes, compotes en meer.
Soepen
Yes, kom maar door met die soepjes. Van een Chinese tomatensoep tot een mosterdsoep. Wij lopen er wel warm voor!
Wintergroenten
Er zijn in de winter veel heerlijke en zeer gezonde groenten in het seizoen. Wat dacht je van spruitjes, boerenkool, pastinaak of wortels?
Met die boerenkool maak je bijvoorbeeld een boerenkoolsalade of een lekkere boerenkool en pasta ovenschotel. Wortels zijn heerlijk rauw, geglaceerd of in deze salade met wortel.
Ik ben benieuwd wat jouw favoriete winter recepten zijn! Hoe warm jij op in de koudste maanden van het jaar?
Stoofvlees love it.. als ik dit ruik wanneer ik binnen kom dan begin ik al te glunderen
Hier ook zeker een favorietje! Vorig jaar zelfs voor mijn verjaardagsfeest gemaakt :-). Love it!