8 kruiden die niet in je keukenkastje mogen ontbreken

My Food Blog
8 kruiden die niet in je keukenkastje mogen ontbreken

Ben jij ook zo dol op kruiden? Dit zijn acht kruiden die niet in je keukenkastje zouden mogen ontbreken. Ontdek in welke gerechten ze het goed doen en wat ze kunnen betekenen voor je gezondheid.

1.      Munt

Munt is een geliefd kruid in de keuken van het Midden-Oosten. Met zijn intens frisse smaak geeft het pit aan gerechten als Turkse pilav en safsouf.

Ook kun je van verse munt heerlijke drankjes maken. Denk aan verse muntthee en een groene smoothie. In Green Juice van Nutribites zorgt munt voor een heerlijke frisse smaak.

2.    Oregano

Oregano is een favoriet in de Italiaanse keuken. Zo geeft het pastasauzen een intens kruidige smaak. Ook andere wereldgerechten fleuren op door de toevoeging van oregano. Denk aan een Griekse gerecht als garnalen saganaki. Dit is met recht een kruid dat niet in je keukenkastje mag ontbreken.

3.    Basilicum

Als je een basilicumplantje in je keuken hebt staan, dan geniet je vast van de heerlijke geur die dit kruid verspreidt. Dat is eigenlijk al voldoende reden om basilicum in huis te halen. De verse blaadjes geven een pastasaus bovendien een bijzonder krachtig aroma, net als pesto.

Ook in gedroogde vorm is basilicum een onmisbaar kruid voor in de keuken. Het geeft gerechten vrijwel net zoveel smaak als de verse variant. Vooral in de Italiaanse keuken is basilicum een geliefd kruid, maar ook andere wereldkeukens maken er graag gebruik van. Zo vind je het bijvoorbeeld in het Franse gerecht ratatouille.

4.    Tijm

Kruidiger dan tijm krijg je het niet. Dit plantje met zijn kleine blaadjes is opvallend aromatisch. Je hebt slechts een beetje nodig voor een heerlijke smaak. 

Voeg de verse of gedroogde blaadjes toe aan tomatensoeppastasaus en vis voor een fantastisch kruidig resultaat. Ook in een lekkere dressing doet tijm het trouwens goed.

Tijm is erg gezond, want het plantje bevat slijmoplossende, ontstekingsremmende en antibacteriële stoffen. Je kent het dan ook vast van hoestdrank. Ook tijmthee is een befaamd middel voor gezonde luchtwegen. 

5.    Koriander

Niet iedereen is fan van verse koriander. Het plantje heeft dan ook een hele karakteristieke smaak. Weet je deze te waarderen, dan kun je eindeloos van dit kruid genieten in curry’s, smoothies, dips en sausjes.

Verse koriander is bovendien erg gezond, want het bevat krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ook is het plantje rijk aan vitamines en mineralen. Denk aan vitamine C, K, foliumzuur, ijzer en magnesium.

Korianderzaad smaakt net wat warmer en kruidiger dan verse korianderblaadjes. Samen met komijn geeft het Indiase gerechten een rijk en vol aroma. Maak eens deze groentecurry met koriander korrels en andere heerlijke specerijen. 

Wist je trouwens dat koriander de spijsvertering helpt bevorderen? Ook is het goed voor je cholesterol, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Doordat het rijk is aan ijzer én het vermogen heeft om dit mineraal te binden, kan het plantje zelfs helpen om bloedarmoede tegen te gaan.

6.    Komijn

Komijn is een fantastisch verwarmend kruid en heel gezond bovendien. Het bevat stofjes die de stofwisseling en ontgifting van je lichaam stimuleren. Daar profiteer je dus van als je dit gerecht met komijn maakt.

Voeg het kruid ook eens toe aan een pastasaus, want dan krijg je een heerlijke volle smaak. Je zou misschien niet verwachten dat het samengaat met oregano en basilicum, maar niets is minder waar.

7.    Peterselie

Peterselie staat werkelijk bol van de vitamine K, dat belangrijk is voor de bloedstolling. Ook het mineraal ijzer kun je in grote hoeveelheden in dit gezonde kruid vinden. Daarnaast bevat het vitamine C, wat goed is voor de ijzeropname. 

Met zijn hartige smaak is het een geliefd kruid in salades en als topping op soepen. Ook geeft het gerechten als tabouleh een hartige touch.

8.    Kurkuma

Kurkuma staat ook wel bekend als geelwortel en dat is niet voor niets. De specerij kleurt gerechten als Indiase curry’s prachtig geel. Ook voegt kurkuma een mild bittere smaak toe aan deze en andere maaltijden.

De specerij is een vast onderdeel van kerriepoeder. Deze blend van kruiden zou zelfs niet compleet zijn zonder kurkuma. Niet alleen vanwege de kleur, maar ook voor je gezondheid moet je trouwens bij deze specerij zijn.

Kurkuma is namelijk rijk aan het stofje curcumine. Deze krachtige antioxidant werkt ontstekingsremmend en ontgiftend. Vooral je hart, brein en bloedvaten profiteren daarvan. 

Kurkuma is dus zeker een kruid dat niet in je keukenkastje mag ontbreken. Hier lees je alles over deze specerij en hoe je hem gebruikt.

Door Annemiek, healthblogger

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *