Sfeerimpressie: tapas / mezze

recept

Met kerstavond besloot ik tapas en mezze (Midden-Oosterse 'tapas') te maken. In deze post een korte sfeerimpressie met bijbehorende recepten. Yoghurt dip Meng 500 g Griekse yoghurt, 1 el verse fijngesneden koriander, 1 el verse fijngesneden munt en 1 teentje geperste knoflook. Garneer met een takj...

recept

Op een regenachtige zondagmiddag in december was ik uitgenodigd voor een kookworkshop in het nieuwe Bossche restaurant Noble. Edwin Kats, die eerder 3 Michelinsterren verzamelde (2 zelf in La Rive en 1 onder Cas Spijkers in De Swaen) opende in 2013 het restaurant in vormalig sterrenrestaurant Chalet...

recept

Eend met sinaasappel is in de Franse keuken een klassieke smaakcombinatie ('canard à l'orange'). Ik besloot deze klassieke smaakcombinatie te nemen en hem in een nieuw jasje te gieten, namelijk als salade. Met slechts enkele ingrediënten maak je deze winterse en luxe ogende  gerookte eendenborsts...

Turkse kofte kebab met tomatensaus en yoghurt

recept

Uit het boek van Claudia Roden maakte ik eerder de zoete aardappelsalade. Voor een etentje met een Midden-Oosters thema was ik wederom geïnspureerd door het boek Duizend-en-een-smaken en maakt ik kofte kebab met tomatensaus en yoghurt, oftwel 'Yoghurtlu köfte kebabi', geïnspireerd door Claudia Ro...

Hartig taartje met stoofperen en geitenkaas

recept

Deze hartige taartjes zijn een perfect voorgerecht voor tijdens het kerstmenu. Stoofpeertjes zijn lekker winters en kerstig en in combinatie met geitenkaas zijn ze niet te versmaden. Je kunt dit gerecht ook goed van tevoren voorbereiden door de peertjes al te koken en op de dag zelf het taartje in e...

recept

Zoals jullie eerder lazen, waren we in oktober naar Rome. De lekkerste pizza's aten we bij Pizzarium van Gabriele Bonci. De pizza's waren heerlijk dun en heel knapperig, afgemaakt met klassieke toppings en nieuwe variaties. Ik probeerde de pizza na te maken en dat is heel aardig gelukt. Volgens JerÃ...

Frittata met forel en courgette

recept

Frittata is, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, een Italiaans gerecht en lijkt een beetje op een lasagna van aardappel en ei. Het is een gerecht dat uit armoede is ontstaan. De restjes aardappel, groenten en pasta werden op deze manier de volgende dag weer gebruikt. Er zijn veel verschillende...

recept

Na onze succesvolle kookmiddag een paar weken geleden, gingen Janice en ik weer aan de slag in de keuken. Dit keer kozen we voor een Aziatisch thema met bapao's en loempia's. Oja, en een chocoladetaart, maar die was niet erg Aziatisch ;-). Het recept voor de bapao's zal ik deze week ook met jullie d...

Feestdagen: Chanoeka latkes (rösti rondjes)

recept

Dit jaar viel de eerste dag van Chanoeka op dezelfde dag als Thanksgiving in Amerika. Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn, als ze hier niet een hele mooie oplossing op bedachten: de Menurkey, een menora en een kalkoen ineen. Chanoeka is het Joodse lichfeest, waarbij gedurende 8 avonden kaarsen wo...

Wraps Midden-Oosterse stijl

recept

Vaak eet ik mijn wraps met gehakt, maïs, guacamole en een tomatensaus. Zomers vind ik het lekker om een wrap met gerookte kip, mango en guacamole te eten, maar ik wilde nu eens iets anders. Het werden wraps Midden-Oosterse stijl: kruidig en met typisch Midden-Oosterse smaken. De vulling bestaat u...

recept

Deze winterse stoofpot bevat onder meer kruidkoek, rundvlees, speculaaskruiden en port. Zo op het eerste oog misschien een vreemde combinatie, maar het zorgt voor een lichtzoete en toch kruidige smaak. Ideaal voor een koude winteravond! De kruidkoek zorgt naast smaak ook voor een dikke, stroperige s...

Mystery box: eendenborst met peren-goji compote

recept

Een van mijn favoriete onderdelen in Masterchef is toch wel de Mystery box challenge; de kandidaten krijgen een doos met ingrediënten, normale ingrediënten, maar ook ongewone exotische producten. Ze moeten hieruit een X aantal producten gebruiken en mogen verder enkel de 'pantry' producten gebruik...

recept

In Groot-Brittannië is de 'chicken pie' al eeuwenlang populair. Vooral tijdens de steeds korter durende dagen zit menig Brit achter een 'pie'. Deze kippastei wordt soms afgedekt met deeg, soms met 'mash', oftwel aardappelpuree. Deze wordt dan nog even onder de grill gelegd voor een lekker krokant k...

recept

Soms heb je gewoon zin in een hamburger. Je hoeft dan niet naar de dichtstbijzijnde 'yellow arches' te rennen, maar maak ze gewoon zelf. Dat is hartstikke makkelijk en nog veel lekkerder ook dan een hamburger van de snackbar of uit de winkel. Met de topping kun je natuurlijk variëren, bijvoorbeeld...

recept

Met dit recept maak je makkelijk zelf lekkere kipsaté. Lekker met witte rijst of grove frietjes! Saté wordt inmiddels in grote delen van Azië gegeten en natuurlijk in Nederland. Van oudsher is het een Indonesisch gerecht, maar al snel werd het in Maleisië en Thailand overgenomen. Saté stamt ...

recept

Voor onze verjaardagen kregen vriendlief en ik onder andere het boek 'Duizend-en-een smaken' van Claudia Roden. Een boek met lekker uitziende Midden-Oosterse gerechten. De recepten zijn helder uitgelegd en veel zijn voorzien van een mooie foto. Het eerste recept dat ik hieruit maakte was de zoete a...

recept

Dit recept is een klassieker in mijn repetoire. Al in mijn eerste studentenhuis heb ik dit gemaakt en af en toe haal ik hem nog eens van stal. In principe eet ik zo weinig mogelijk varkensvlees, maar een plakje pancetta of prosciutto is in dit gerecht toch echt onmisbaar: de zoute smaak biedt een ...

recept

Teriyaki is typisch Japans en wordt traditioneel met slechts 3 ingrediënten gemaakt: sojasaus, suiker en rijstwijn (sake). Ik doe er zelf altijd een teentje knoflook doorheen om het net iets meer smaak te geven. Wij aten er nog een frisse mangosalsa bij (1 rijpe mango en 1 klein rood uitje in klein...

recept

Suiker of stroop, de meest gewone toppings voor je pannekoek. Als je in Frankrijk bent geweest ken je vast ook de crêpe met Nutella. Maar wist je dat je er veel meer combinaties op kunt smeren? Wat denk je van ijs, chocoladesaus en Cointreau? Go on, endulge yourself!

recept

Dat superfoods helemaal niet duur hoeven te zijn, bewijst te broccoli. Voor minder dan een euro heb je er al een! Broccoli bevat heel veel 'good stuff' en is daarmee een superfood. Er zit onder meer in: vitamine A, B6, C en E (hallo, mooie huid!),  antioxidanten die het immuunsysteem verbeteren. ...

recept

Vrij zelden kook ik iets echt Nederlands, maar soms, als het echt een druilerige herfstavond is, heb ik zin in de Hollandse pot; comfort food. Maandag was zo'n avond en maakte ik een ovenschotel om lekker bij op te warmen. De inspiratie voor dit recept komt van de AH-site. Wil je cheaten? Gebruik da...

recept

  Deze aardappelomelet wordt veel gegeten in Spanje, bijvoorbeeld als een tapa. Ik vind het zelf lekker om de Tortilla Española te eten met rustiek brood (bijvoorbeeld het Liefde en Passie brood van AH of brood van het Vlaamsch Broodhuys, of natuurlijk zelfgemaakt brood!) en een groene sala...

recept

Vriendlief keek me verbaasd aan toen ik zei dat ik dit een van de lekkerste gerechten vind die er bestaan, maar het is echt waar, ik houd van risotto! Een risotto met paddenstoelen, eentje met grote gegrilde garnalen en doperwten of een met kip, ik kan ze allemaal waarderen. Voor de verandering voeg...

recept

De superfood van deze week is..... quinoa! Je zult het niet geloven, maar quinoa [kien-wa] is familie van de spinazie en dus geen graansoort zoals vaak wordt gedacht. Dit betekent ook dat het in een gluten-vrij dieet past. Pas in de jaren '80 kwam quinoa naar de Westerse wereld en zelfs toen duurde ...

recept

Deze paprikaatjes zien er niet alleen leuk uit op tafel, ze zijn heerlijk! En, wat helemaal mooi is, het is helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste is dat je de zaadlijsten met een klein mesje voorzichtig uit de paprika haalt zonder de paprika te beschadigen. Serveer met bijvoorbeeld een coucoussa...

recept

Zappend langs 24Kitchen zag ik dit recept van Jamie Oliver en besloot het ook te maken. Ik zou de volgende keer de salade als voorgerecht eten, omdat het niet erg voedzaam is. Wel erg lekker! Bresaola is (runder)vleeswaren en is te koop bij bijvoorbeeld een Italiaanse delicatessenzaak, maar ook bij ...

recept

Het fijne aan couscous vind ik, naast de lekkere smaak, de veelzijdigheid: er passen zo veel dingen bij couscous. Het is voor mij dan ook altijd een perfecte manier om mijn koelkast en voorraadkast op te ruimen. Vegetarisch met stukjes feta, nootjes, kikkererwten, aubergine en courgette of non-vega ...

recept

Het lastigste werkje van dit recept is het schillen van de pompoen. Wat ik altijd doe om het toch iets simpeler te maken is: wat gaten in de pompoen prikken en het dan 1,5 à 2 minuten in de magnetron zetten. Als het schillen eenmaal achter de rug is, is de rest van het recept een fluitje van een ce...