recept

Nog net op tijd voor Pasen: het ultieme paasgerecht, advocaat. Je kent het vast wel, juist ja, van oma. In zo'n klein glaasje met een toefje slagroom. Vaak verraderlijk, want je proeft de alcohol soms amper ;-). Maar toch is de basis van advocaat echt brandewijn of soms jenever. Wanneer er 8% alcoho...

recept

Gin tonic is terug van nooit helemaal weggeweest. Het werd altijd al gedronken, maar dit voorjaar is het hipper dan hip. Bars n restaurants spelen erop in door veel soorten gin aan te bieden en je de mooiste creaties voor te schotelen. Ook wij experimenteerden met gin tonic en kwamen tot twee heerli...

recept

Pasta con le sarde is een Italiaans gerecht: pasta met sardientjes. Normaliter gebruik je er verse sardines voor, maar met sardines uit blik gaat het ook prima. Let er wel op dat je dan die op olijfolie neemt bijvoorbeeld. Vaak zit er in de sardientjes (in blik) nog wel een graat. Haal die er van te...

recept

Hét perfecte recept voor je paasbrunch, maar alle andere dagen van het jaar is dit ook hartstikke lekker bij het ontbijt hoor ;-). Oeuf en cocotte is een Frans gerecht waarbij je de eieren in de oven au-bain marie kookt. Het gevolg is dat de eieren wel gaar worden, maar tegelijkertijd heerlijk zach...

recept

Wat is het eerste gerecht waar je aan denkt bij Zuid-Afrika? Bij mij was het in ieder geval bobotie. Tijd dus om hem eens zelf te maken. En dat bleek heel lekker! Ben je fan van Zuid-Afrika? Probeer dan ook eens deze chocoladecake met Amarula....

Kip met omeletreepjes en zoetzure saus

recept

Dit recept doet me een beetje denken aan foe yong hai: omelet, zoete saus en groenten. In deze variant zit ook nog kip. Het was voor ons dan ook een perfect pre-workoutmaaltje door de vele eiwitten (kip en omelet). Als ik het helemaal goed had willen doen, had ik gekozen voor zilvervliesrijst, maar ...

recept

Een van de eerste recepten op mijn blog is van de Spaanse aardappelomelet: tortilla Española. Nog steeds is het een gerecht dat ik graag maak. Zoals laatst toen ik een tapasavondje had met vrienden. We leverden alledrie een contributie, van patatas bravas tot aan gebakken champignons en van brood m...

recept

Een tortillataart ziet er heel erg feestelijk uit! En toch is het eigenlijk heel makkelijk en  niet meer werk dan dat je normaal wraps zou maken. Een tortillataart bestaat uit verschillende lagen met daartussen een lekkere vulling. In dit geval heb ik gekozen voor een gehaktvulling, crème fraîche...

recept

Wat ben ik blij dat de zon zich weer lekker laat zien. Het betekent dat de dagen weer wat langer worden, de temperaturen wat aangenamer en dat we weer wat lichter gaan eten. Wat één van mijn favoriete makkelijk lente- en zomerrecepten is: pastasalade. Perfect voor zo ongeveer elk moment! Deze 'sal...

recept

Jeeej, de eerste lentedagen hebben hun intrede gedaan! Hebben jullie er ook zo van genoten? Als het eenmaal lente is, heb ik vaak zin in wat lichtere gerechten. Zoals bijvoorbeeld deze kabeljauw, avocadosalsa en gepofte zoete aardappel. Vaak wordt als topping sour cream gebruikt, maar ik gebruik als...

recept

Toen ik net begon met koken, was dit één van mijn klassiekers uit mijn repertoire. Het is echt niet moeilijk om de perfecte risotto te maken. Je moet er alleen even geduld voor hebben. Je moet namelijk goed elke keer het water laten verdampen voor je er weer water bij doet. Oja, en laat hem op het...

recept

Een van mijn favoriete soepen is toch zeker wel de pompoensoep. Toen ik net mijn blog had, heb ik al een pompoensoep recept geplaatst, maar ja, die was wel erg basic zag ik ;-). Tijd dus voor een nieuw recept! Lekker pittig en net weer wat anders dan anders doordat er romige gehaktballetjes (met kok...

recept

Toen ik de plaattaart van Nombelina zag, werd ik op een goed idee gebracht: waarom geen 'flammkuchen' maken van bladerdeeg? Een 'flammkucken' is heerlijk, maar ja, daar zit wel eventjes wat werk in. Met deze 'cheat's versie' met bladerdeeg ben je wel erg snel klaar. De zurige smaak van de crème fra...

recept

Linzen zijn helemaal hot! En dat is niet verwonderlijk, want ze zijn supergezond en voedzaam. Ik vind ze vooral lekker om lauwwarm te eten als een soort van salade. In deze salade deed ik stoofvlees, wat heel goed samengaat met de linzen. Gebruik mijn eerdere recept voor stoofvlees voor het vlees. O...

recept

Hoe maak je nou lekkere krabkoekjes? heel simpel: als basis neem je krab uit blik, daar doe je ei en paneermeel bij en kruiden die je lekker vindt. Ik vind het het lekkerste als het pit heeft en doe dit door gember, rode peper en platte peterselie te gebruiken. Bij voorkeur gebruik ik verse gember, ...

recept

Soms gooien we gewoon wat bij elkaar en ... hé, het blijkt reuze lekker! Zo ook deze keer. Jerome ging koken met restjes die we hadden. Zo hadden we nog twee visfilets in de vriezer liggen, een courgette en een rode peper. Het werd deze maaltijd met een beetje rijst. Want tja, dat hebben we ook alt...

recept

Ondanks de naam zou vermoeden is dit niet een traditioneel Italiaans gerecht. Het is wel gebaseerd op de klassieke Parmigiana di melanzane (aubergine gelaagd met Parmezaanse kaas), maar dit lekkere gerecht vind je voornamelijk in Amerika, Canada en Australië. De Chicken Parmigiana is een ovengerech...

recept

Dit recept maakte ik omdat ik een overschot had aan diepvriesdoperwten. In het kader van besparen was het ook nog eens een keer een topper, want je hebt er bar weinig voor nodig! De witte wijn maakt de soep net wat frisser. Je kunt hier gewoon een restje droge witte wijn voor gebruiken. Ik heb stand...

recept

Ik kan eigenlijk geen genoeg krijgen van de keuken van Ottolenghi. Hij weet me telkens weer te verrassen met zijn heerlijke Midden-Oosterse getinte recepten. Dit keer een recept voor pompoen, geïnspireerd op zijn recept. Ik heb zijn recept iets vereenvoudigd zonder daarbij aan smaak te hoeven inlev...

recept

Op Facebook liet ik jullie een selectie zien van recepten die ik het afgelopen jaar heb gemaakt, maar niet publiceerde. Ik vroeg jullie welke van de gerechten jullie toch graag terug zouden willen zien op het blog. Het antwoord luidde: alles. Ok, ik ben de beroerdste niet ;-). We starten vandaag met...

recept

Deze gevulde tomaatjes zijn zoo ongelofelijk makkelijk te maken: in minder dan 10 minuten staan ze op je tafel. Lekker als voorgerechtje of als bijgerecht. De bleekselderij geven het net wat extra frisheid.

recept

Is bij jullie ook altijd het hoogtepunt van een IKEA-bezoekje de Foodmarkt op het einde :-)? Ik was altijd al geïntrigeerd door de Zweedse gehaktballetjes: want hoe komen ze zo zacht en romig? Ze zijn namelijk, vind ik, wezenlijk anders dan een 'standaard' gehaktbal. Goed nieuws, je kunt deze balle...

recept

Deze maaltijd aten we voor een Crossfit workout (ja, we zijn aan het Crossfitten geslagen!). Ideaal, want ik heb op die dagen nooit veel tijd om iets te maken en we willen ook niet iets eten dat heel zwaar op de maag ligt. Deze taco's maak je snel, zijn superlekker en gezond. Door de avocado's en he...

recept

Eigenlijk wilde ik kabeljauw kopen, maar toen ik deze mooie (Belgische!) forellen bij de supermarkt zag liggen, moest ik ze wel meenemen. Een leuke uitdaging, want meestal eet ik forel gerookt. Een verse forel klaargemaakt had ik al helemaal nooit. En, het bleek echt heel makkelijk om deze vis perfe...

recept

Het zal jullie niet zijn ontgaan, dat wij als gezin nogal van lekker eten houden. Mw. Foodblog a.k.a. Judith is daar het levend bewijs van. Net zoals in alle gezinnen, heeft iedereen zijn of haar eigen voorkeuren. Als er iemand jarig is, mogen ze bij mij hun menu voor een verzoek-diner indienen (ja,...

recept

Kip tikka is een romig Indiaas gerecht met tomaat. Normaliter gebruikt men voor de saus room, maar om het wat gezonder te houden, gebruikte ik Griekse yoghurt. Dit gerecht smaakt heerlijk met rijst of op een naanbroodje, samen met de komkommersalade.

recept

Dit dessert klinkt heel fancy, maar is eigenlijk kinderlijk eenvoudig te maken. Je pocheert de peer in een mengsel van witte wijn, water, suiker en vanille en giet er daarna warme chocoladesaus overheen. Serveren met een bolletje vanilleroomijs en... smullen maar!

recept

Een van mijn goede voornemens voor dit jaar was om minder eten te verspillen en dat betekent vaker restjes mee naar werk én vaker koken met restjes. Deze frittata is ideaal om restjes groenten en kruiden op te maken. Ik gebruikte prei, spinazie en rozemarijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook heel goed...

recept

'Taquitos' zijn letterlijk vertaald 'kleine' taco's' en bestaan uit tortillawraps die worden gevuld, opgerold en gebakken. Je kunt van alles als vulling nemen, populair is bijvoorbeeld gehakt. Deze taquitos zijn heerlijk licht en fris door het gebruik van zoete aardappel en limoen. Bovendien past de...

recept

Heb je toevallig nog gedroogde cranberry's over van de kerst? Perfect! Die kun je namelijk heel goed gebruiken in dit recept. Toen we op 24Kitchen cranberry-rozemarijn flatbreads voorbij zagen komen, wisten we: dit willen we ook maken! Jerome ging aan de slag en maakte deze heerlijke flatbreads. Doo...

recept

Eind december kreeg ik het mooie boek "De warme winterkeuken" opgestuurd. Precies wat ik nodig had! Allemaal winterse recepten, vergezeld door mooie plaatjes van de gerechten en van een koud en winters Scandinavië. In het boek vind je echt van alles: van allerlei Scandinavische gerechten tot klassi...

recept

Ik had freekeh al een aantal keer zien staan bij de supermarkt, maar het tot dusver nog niet gegeten. Totdat ik zelf een pakketje thuisgestuurd kreeg van zowel Artisan als Souq met hun freekeh. Freekeh is een tarweproduct en lijkt een beetje op couscous. In de Midden-Oosterse keuken wordt het veel g...

recept

In Noord-Amerika is men gek op parelcouscous (ook wel "Israelische couscous" genoemd). Hier in Nederland nog niet zo, maar wie weet komt het wel. Het is een kruising tussen pasta en couscous, alhoewel het qua structuur meer weg heeft van pasta dan van couscous. Ik kocht het in Canada in een megabulk...

recept

Soms heb je zin in iets lichts, bijvoorbeeld een salade. Zoals je misschien wel hebt gezien, ben ik wel van de salades: couscoussalade, quinoasalade, een salade vol met groentes, een kikkererwtensalade, ja, ik ben er wel van. Het is vaak zo simpel, net weer wat anders en licht verteerbaar. Ik vind h...

recept

Deze snack doet me denken aan de tijd dat ik jaarlijks mijn zomers in Beirut doorbracht. Elke keer als je ergens iets ging drinken of ergens ging eten, of je nou naar een restaurant of bar ging, werd dit geserveerd. Het werd samen met de borrelnootjes altijd op tafel gezet als borrelsnack. Als we da...