recept
Ontbijt
Lekker voor het ontbijt! Met deze recepten is het fijn wakker worden.
Onbtijt is de eerste maaltijd van de dag. Voor veel mensen bestaat hun dagelijkse ontbijt uit (havermout)pap, boterhammen of een ontbijtsmoothie. Vaak is het doordeweeks haasten, dus is er weinig tijd voor een uitgebreid ontbijt. En dat hoeft ook helemaal niet. Wij delen op deze pagina ook lekker snelle recepten. Om thuis te eten of juist om mee te nemen naar werk of school. Wat dacht je van overnight oats of een lekkere en vullende ontbijtsmoothie?
Ontbijt recepten voor elke dag en speciale gelegenheden
Zoek je juist een wat specialer ontbijt? Bijvoorbeeld om je Valentijn mee te verassen, een Paasontbijt of iets om je gezin een bijzonder weekendontbijt voor te schotelen? Dan hebben we ook veel lekkers voor je! Wat denk je van zelfgemaakte broodjes, frittata of baked oats? Een lekker drankje erbij om het af te maken en je hebt een perfect ontbijt.
Ook voor mensen met allergieën, intoleranties en diëten
Onze ontbijt recepten zijn ook heel geschikt voor mensen met allergieën of bepaalde dieetkeuzes. Zo zijn er veel opties voor een glutenvrij ontbijt, een vegan ontbijt en een ontbijt speciaal voor zwangere vrouwen. Je kunt dus voor iedereen wel wat lekkers maken voor het ontbijt!
Of je nu een grote oven tot je beschikking hebt, een ini-mini keukentje met alleen een magnetron, een blender of staafmixer. Er zit altijd wel wat voor je bij. Wat is jouw favoriete ontbijt gerecht?
recept
Challah met een vleugje saffraan (Joods brioche brood)
We zijn inmiddels alweer een paar weekjes terug uit Israël. Een hele bijzondere vakantie met veel bezienswaardigheden, prachtige natuur, heel veel cultuur en ongelooflijk veel lekker eten. Zelfs als je je best doet, kan je bijna niet slecht eten daar. Nouja, een keer op zo;n toeristische attractie ...
Lees meerrecept
Omelet met halloumi en aubergine
Deze goed gevulde omelet van Tony Kitous is er ook weer eentje uit zijn boek 'Feest'. Al eerder deelde ik de limabonensalade uit dat boek. De omelet die ik vandaag deel wordt getopt met aubergine, tomaatjes en halloumi en is een echt all day gerecht. Je kunt dit werkelijk elk moment van de dag eten....
Lees meerrecept
Pindakaas wafels met frambozen (gezonde wafels!)
De Instagram volgers hebben deze waarschijnlijk al voorbij zien komen. Het superdeluxe ontbijt voor de echte pindakaasfans. Pindakaaswafels! Getopt met uiteraard pindakaas, maar ook warme frambozen en honing. Een lekker én gezond ontbijt waar je bovendien even op vooruit kunt. Kun je geen geno...
Lees meerrecept
Havermoutpap met pindakaas en dadels (gezond ontbijt!)
Het begin van het jaar is altijd hét moment van de goede voornemens. Dat kan bijvoorbeeld zijn gezonder eten, of vaker ontbijten of meer tijd nemen voor jezelf. Het leuke is dat dit ontbijt aan ál die goede voornemens voldoet! Het is een havermoutpap geïnspireerd op de havermoutpap die we at...
Lees meerrecept
Engelse crumpets met jam en boter
Gesponsord - Al heel lang stonden ze op mijn lijstje: crumpets. Overgens niet te verwarren met Engelse muffins. Waar een Engelse muffin een soort broodje is, is de crumpet een dikke pannenkoek vol luchtbubbels. Je maakt de crumpets met gist én baksoda. Engelse crumpets zijn even wat werk om te...
Lees meerrecept
Geroosterde havermout met pompoenpitten en kaneel
's Ochtends begin ik mijn dag graag met yoghurt vers fruit en het liefste nog een andere topping. Ik heb al een paar typen granola met jullie gedeeld, maar per toeval ontdekte ik dat geroosterde havermoutvlokken ook erg lekker zijn. De kaneel zorgt voor zoetheid in combinatie met honing. De pompoenp...
Lees meerrecept
Bananenmuffins met chocolade
Vaak zijn de ochtenden doordeweeks hier zo gehaast dat ik op kantoor ontbijt of dat het er soms gewoon helemaal bij inschiet. Heel slecht en dus heb ik me voorgenomen om weer beter te gaan ontbijten. Mijn ritueel met havermout heb ik nog wel, maar ik heb eigenlijk niet meer elke dag zin in havermout...
Lees meerrecept
Chia pudding met fruit en granola
Het idee voor deze chia pudding kreeg ik van de Amerikaanse blog 'How sweet it is'. Deze dessertjes zijn super kleurrijk en makkelijk om zelf te maken. Doordat er weinig suiker in zit, is het ook nog eens verantwoord genieten. Je kunt verder zelf kiezen of je zuivel of zuivelvervangers kiest en daar...
Lees meerrecept
Ontbijt burrito
Een burrito voor ontbijt? Really? In de VS is het een gebruik dat al langer bestaat. Waarom het een ontbijt burrito is? Omdat het elementen zijn die je normaal in een ontbijt zou kunnen eten, maar dan allemaal samen in één burrito. Nouja, het zijn vooral ingrediënten die je in een Amerikaans ontb...
Lees meerrecept
Gezonde ontbijtmuffins met framboos en chocolade
Vorig jaar zomer maakte ik ontbijtmuffins met blauwe bessen. Sinds die tijd maak ik geregeld ontbijtmuffins. Het is namelijk lekker makkelijk als je haast hebt. Je pakt er zo eentje mee uit de vriezer en kunt onderweg of waar je ook bent lekker genieten van je muffin. De muffin wordt gezoet met bana...
Lees meerrecept
Brood met gepocheerde eieren en hollandaisesaus
Laatst waren we uitgenodigd bij Jerome's broer die dit gerecht voor ons maakte. Alleen bleek de Hollandaisesaus nog wel een dingetje.... als je deze namelijk niet precies goed bereidt, gaat 'ie schiften. Thuis kwam ik op Culy een foolproof recept voor hollandaisesaus tegen. Eentje waarbij je de eier...
Lees meerrecept
Jamie Oliver’s zwarte rijstpudding
Dit dessert kun je ook makkelijk als ontbijt eten. Sterker nog, wat ik overhield at ik de volgende dag als ontbijt. Koud is het namelijk ook erg lekker! Bovendien zit dit gerecht boordevol voedingsstoffen. Die voedingsstoffen komen van onder andere de bananen, de mango en zwarte rijst. Zwarte rijst ...
Lees meerrecept
Appeltaart havermout
Ik heb jullie al eerder verteld dat ik vaak voor ontbijt havermout maak. Dat doe ik altijd heel makkelijk: gewoon in de magnetron. Na 1.5 minuut is het dan klaar. Super simpel en snel :-). Wat ik vaak doe, is blokjes appel of peer in de havermout. Als ik er appel in doe, wordt het een soort appeltaa...
Lees meerrecept
Kaiserschmarren
Wie weleens is gaan wintersporten in Oostenrijk kent de 'Kaiserschmarren' wel. Deze gescheurde luchtige pannenkoekjes eet je voor het ontbijt. Het geheim van de luchtigheid zit hem in de eiwitten die je eerst stijf klopt. Door de Kaiserschmarren heen zitten rozijnen en vaak wordt deze geserveerd met...
Lees meerrecept
Karnemelk pannenkoekjes
Toen ik een half pak karnemelk over had besloot ik er pannenkoeken mee te maken. In de pannenkoeken zorgt de karnemelk voor een heerlijke, fluffy textuur en voor een lichtfrisse smaak. Wees niet bang dat je echt karnemelk proeft, dat is echt niet zo. Wel geeft het net dat beetje extra. Als je dus zi...
Lees meerrecept
Bircher muesli
Bircher muesli klinkt misschien heel hipsterig, maar het werd eigenlijk al eind 19e eeuw uitgevonden. De Zwitserse dokter Bircher-Brenner geloofde heilig in appels én geloofde dat het beter was om de muesli te laten weken. Anno 2016 is het weer helemaal hip. Je zit er namelijk lekker lang vol van e...
Lees meerrecept
Decadente wentelteefjes van brioche
Met deze decadente wentelteefjes maak je indruk op je gasten. Perfect als speciaal ontbijt of bij de brunch, bijvoorbeeld de kerstbrunch. Het is een decadent gerecht, maar is heel gemakkelijk en snel te maken! Door als basis brioche brood te gebruiken in plaats van gewoon brood, is het een bijzonder...
Lees meerrecept
Havermoutbrood met hazelnoten en rozijnen
Brood maken is zo leuk en vooral lekker! Er gaat wat mij betreft niets boven een zelfgemaakt brood. Als je een keukenmachine hebt, is het helemaal niet moeilijk om zelf een brood te bakken. Je gooit de ingrediënten erin en de machine doet bijna alles. Het lastigste is het wachten. Wachten terwijl h...
Lees meerrecept
Chocolade kokos granola
Ik ben heel benieuwd hoe jullie ontbijten! Eén van mijn favorieten is nog steeds zelfgemaakte granola. Dat wissel ik doordeweeks af met havermout. Mijn zelfgemaakte granola is zo veel gezonder dan die uit de winkel! En natuurlijk ook veel lekkerder ;-). Meestal neem ik in bakje 1 yoghurt mee en doe...
Lees meerrecept
Glutenvrij bananenbrood met blauwe bessen
Ik had al een paar pogingen gedaan om bananenbrood (of 'banana bread', zoals dat ook vaak wordt genoemd) te bakken. En echt mislukt waren ze niet, maar toch waren de recepten elke keer nét niet goed genoeg om te delen. Maar nu jongens, nu heb ik een overheerlijk, smeuïg bananenbrood wat fris en li...
Lees meerrecept
Overnight oats met blauwe bessen en pecannoten
Wat eten jullie altijd voor ontbijt? Bij mij is het doordeweeks 9 van de 10 keer 'overnight oats', oftewel havermout die je 's nachts koud laat wellen en de volgende ochtend koud opeet. Ideaal als je 's ochtends weinig tijd hebt. Het enige wat je 's ochtends nog hoeft te doen is de topping er overhe...
Lees meerrecept
Powerlunch: avocado en ei
Een gezonde lunch vinden, kan best lastig zijn. Ik schreef al eerder over gezond beleg, maar je kunt volgens mij nooit genoeg gezonde lunch inspiratie hebben, toch? Avocado en ei is echt een powercombinatie. Avocado zit vol goede vetten en eieren vol met onder meer eiwit. Ik kan je vertellen dat je ...
Lees meerrecept
Gezonde ontbijtmuffins met blauwe bessen
Sommige mensen houden ervan om te snoozen. Ik niet, ik houd van mijn slaap. Ik slaap liever lekker lang door en ben als mijn wekker gaat super snel en efficiënt. In minder dan 20 minuten ben ik de deur uit. Okay, mijn make-up doe ik in de trein. (En ik kan je vertellen dat dat af en toe gekke gezic...
Lees meerrecept
Pannenkoek uit de oven (‘Dutch baby’)
Sinds een week hebben we eindelijk een Lodge pan. Een mooie, zware gietijzeren pan voor fornuis en oven. Al in Canada zat ik me aan de pannen te vergapen en nu heb ik er dan ook eindelijk eentje gekocht. Je begrijpt dat ik nu probeer om werkelijk alles in die pan te maken ;-). Zo maakte ik ook panne...
Lees meerrecept
Ontbijt smoothie met havermout, kersen en cacao
Hoe begin jij je dag altijd? Ik heb jullie al een aantal van mijn favoriete ontbijtjes laten zien. Meestal eet ik yoghurt met granola of havermout. Heel af en toe American pancakes. Maar wat ik ook erg lekker vind, vooral nu het weer wat warmer wordt, zijn de smoothies. Momenteel is dit mijn favorie...
Lees meerrecept
American pancakes met citroen en maanzaad
Vrijwel elke ochtend eten we een heel gezond ontbijt, of een bakje havermout of een bakje yoghurt met zelfgemaakte granola of een bakje yoghurt met fruit. Maar soms, moet je jezelf verwennen. Vaak gaan we dan voor American pancakes, een echte favoriet bij ons! Er staat dan ook al een recept voor de ...
Lees meerrecept
Oeuf en cocotte
Hét perfecte recept voor je paasbrunch, maar alle andere dagen van het jaar is dit ook hartstikke lekker bij het ontbijt hoor ;-). Oeuf en cocotte is een Frans gerecht waarbij je de eieren in de oven au-bain marie kookt. Het gevolg is dat de eieren wel gaar worden, maar tegelijkertijd heerlijk zach...
Lees meerrecept
Luchtige Franse brioche
Als je in Frankrijk bent geweest, dan ken je die heerlijk luchtige, lichtzoete brioches wel. Heerlijk met gewoon wat roomboter erop. En wist je dat je de restjes ook heel goed kunt gebruiken voor bijvoorbeeld wentelteefjes? Met brioche worden ze net wat specialer. Maar ja, de kans dat je restjes heb...
Lees meerrecept
Zelf lijnzaad crackers maken (glutenvrij en lactosevrij)
Het stond al een tijdje op mijn 'to-do'-lijstje, zelf lijnzaad crackers maken. Een collega vertelde dat hij zijn crackers altijd van water en gebroken lijnzaad maakt. Dat wilde ik ook weleens proberen! Makkelijk recept voor lijnzaad crackers Met het recept van mijn collega als basis ging ik aan de...
Lees meerrecept
Baked oats / een gezond appeltaartje als ontbijt (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
Doordeweeks heb ik altijd haast, dus dan eet is meestal overnight oats of een bakje yoghurt en homemade granola op werk. In het weekend vind ik het heerlijk om wat meer werk te maken van mijn ontbijt. bijvoorbeeld met pannekoekjes of wafels. Of met deze baked oats. Het smaakt net als een appeltaart,...
Lees meerrecept
American pancakes
Een van de lekkerste ontbijtjes op de zondagochtend: American pancakes, oftewel van die luchtige, dikke, Amerikaanse pannenkoeken. En het allerlekkerste zijn ze als je er een beetje maple syrup overheen giet. Eventueel aangevuld met verse aardbeitjes. Hmmm, het ultieme weekendgevoel! Wat is jouw fav...
Lees meerrecept
Zelf de lekkerste granola maken
Vriendlief is dol op muesli en wilde dan ook weten: hoe maak je het zelf? We maakten al eerder mueslirepen die een groot succes bleken, maar dat is toch net wat anders. Hij ging aan de slag en o, wat was het moeilijk om de oven dicht te laten. Het hele huis rook naar heerlijk verse muesli. Het is vo...
Lees meerrecept
Foodblogswap: New York bagels van Miss Foodie
Misschien miste je hem al? De foodblogswap. De afgelopen maanden moest ik overslaan door onder meer een vakantie en een nieuwe baan. Deze maand wilde ik graag weer meedoen. Het blog dat ik kreeg toebedeeld was die van Miss Foodie, oftewel Wendy. Wendy woont, net als ik, in Utrecht en heeft een flink...
Lees meerrecept
Kaneelbroodjes in een handomdraai
Bij familie in Amerika smulden we eerder van echt sticky cinnamon rolls. Heerlijke kaneelbroodjes met romige glazuur waar je je vingers bij aflikt. Gebaseerd op deze calorieënbom maakten we nu deze lichtere variant. Veel minder vet en plakkerig, maar minstens zo lekker! Het enige dat je nodig heb...
Lees meerrecept
Paasbest – ei in een broodje
Pasen zit er weer op. Als het goed is heb je alle eieren gevonden om onaangename verrassingen later in het jaar te voorkomen. Misschien ben je wel land en stad afgereisd voor verplichte familiebrunches of ben je nu aan het bijkomen van een overkill aan chocolade paaseitjes. Elk familie k...
Lees meer