recept

Ik was erg blij met mijn loting voor de foodblogswap van deze maand. Ik kreeg Yellow Lemon Tree Blog van Maura, een leuke en veelzijdige blog met heerlijke recepten. Ik kon moeilijk kiezen, wat dacht je van deze Australische hot cross buns, wraps met paddestoelen en brie of de kikkererwten-bietenbur...

Turkse kofte kebab met tomatensaus en yoghurt

recept

Uit het boek van Claudia Roden maakte ik eerder de zoete aardappelsalade. Voor een etentje met een Midden-Oosters thema was ik wederom geïnspureerd door het boek Duizend-en-een-smaken en maakt ik kofte kebab met tomatensaus en yoghurt, oftwel 'Yoghurtlu köfte kebabi', geïnspireerd door Claudia Ro...

Winterse salade met forel, peer en zoete aardappel

recept

Salades hoeven niet alleen zomers te zijn! Deze salade met forel, peer en zoete aardappel doet het ook goed in de winter en is bovendien, door de zoete aardappel, voedzaam. Je kunt deze winterse salade ook in kleine glaasjes gelaagd serveren als voorgerecht tijdens het kerstdiner!...

Verfrissende Spaanse gazpacho

recept

Een gazpacho is een koude Spaanse tomatensoep en is lekker verfrissend als tussengerecht tijdens het kerstdiner. Helemaal perfect: je kunt de gazpacho al eerder maken. Serveer er warme bladerdeegstengels bij voor maximaal effect. Zijn er kinderen of drink je geen alcohol? Vervang de wijn dan door wa...

recept

  Een feestelijk dessert, deze chocolade sinaasappel trifle, dus een perfecte afsluiting van het kerstdiner. In het Verenigd Koninkrijk is de trifle een populair dessert, bijvoorbeeld tijdens kerst. Een trifle bestaat uit verschillende laagjes cake, room, custard en fruit en is makkelijk, ...

recept

Zoals jullie eerder lazen, waren we in oktober naar Rome. De lekkerste pizza's aten we bij Pizzarium van Gabriele Bonci. De pizza's waren heerlijk dun en heel knapperig, afgemaakt met klassieke toppings en nieuwe variaties. Ik probeerde de pizza na te maken en dat is heel aardig gelukt. Volgens JerÃ...

Frittata met forel en courgette

recept

Frittata is, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, een Italiaans gerecht en lijkt een beetje op een lasagna van aardappel en ei. Het is een gerecht dat uit armoede is ontstaan. De restjes aardappel, groenten en pasta werden op deze manier de volgende dag weer gebruikt. Er zijn veel verschillende...

recept

Na onze succesvolle kookmiddag een paar weken geleden, gingen Janice en ik weer aan de slag in de keuken. Dit keer kozen we voor een Aziatisch thema met bapao's en loempia's. Oja, en een chocoladetaart, maar die was niet erg Aziatisch ;-). Het recept voor de bapao's zal ik deze week ook met jullie d...

recept

Als je iets nieuws hebt wil je het het liefste meteen aantrekken of meteen uitproberen. Zo ook mijn handmixer. Een van de eerste dingen die ik ermee wilde maken waren merengues, oftewel schuimpjes. Nog nooit eerder had ik ze gemaakt, vooral eigenlijk door het ontbreken van een mixer. Geïnspireerd d...

recept

Granaatappels zijn lekker én hebben veel gezondheidsvoordelen. Zo zouden ze het verouderingsproces vertragen, verlagen ze het LDL ('slechte cholesterol') en verlagen ze het risico op Alzheimers. Daarnaast verlagen granaatappels de bloeddruk. Bovendien is granaatappel goed voor het hart. Het bevorde...

Wraps Midden-Oosterse stijl

recept

Vaak eet ik mijn wraps met gehakt, maïs, guacamole en een tomatensaus. Zomers vind ik het lekker om een wrap met gerookte kip, mango en guacamole te eten, maar ik wilde nu eens iets anders. Het werden wraps Midden-Oosterse stijl: kruidig en met typisch Midden-Oosterse smaken. De vulling bestaat u...

Mystery box: eendenborst met peren-goji compote

recept

Een van mijn favoriete onderdelen in Masterchef is toch wel de Mystery box challenge; de kandidaten krijgen een doos met ingrediënten, normale ingrediënten, maar ook ongewone exotische producten. Ze moeten hieruit een X aantal producten gebruiken en mogen verder enkel de 'pantry' producten gebruik...

recept

Dit quinoa dessert kun je ook goed eten als ontbijt en is supergezond. Al eerder schreef ik over quinoa, met recht een superfood. Wat hier ook inzit, zijn bijvoorbeeld goji-bessen. Je hoort er de laatste tijd veel over, maar waarom is het nou gezond? Goji-bessen komen oorspronkelijk uit China, Tibet...

recept

Soms heb je gewoon zin in een hamburger. Je hoeft dan niet naar de dichtstbijzijnde 'yellow arches' te rennen, maar maak ze gewoon zelf. Dat is hartstikke makkelijk en nog veel lekkerder ook dan een hamburger van de snackbar of uit de winkel. Met de topping kun je natuurlijk variëren, bijvoorbeeld...

recept

Biscotti, ook wel bekend als cantuccini, zijn knapperige Italiaanse koekjes die twee keer zijn gebakken. Eerst wordt de gehele 'rol' gebakken, daarna snijd je er plakjes van en bak je de plakjes nog eens afzonderlijk. Zo worden ze lekker knapperig! De echte biscotti kenmerken zich door een uitgespro...

recept

De oplettende kijker had misschien al door dat eten in mijn DNA zit. Mijn moeder, Gaitri Pagrach-Chandra, is namelijk de auteur van o.a. Het Nederlands Bakboek. Sinds een maand ligt ook haar nieuwste boek in de winkels, Zoete Lekkernijen. Een onafhankelijke recensie kan ik natuurlijk niet schrijven....

recept

Matcha is Japanse groene thee in poedervorm. Nadat de beste blaadjes van de theeplant zijn geselecteerd, worden ze gestoomd, gedroogd en verpulverd. Traditioneel werd het gebruikt in Japanse theeceremonies, maar tegenwoordig wordt er ook mee gebakken. Zo is er groene thee cake, maar ook groene thee ...

recept

Dit recept bestaat uit een laagje 'boozy' mandarijn, kokoscustard en slagroom afgemaakt met munt en mandarijn. Ik was aan het bedenken hoe ik dit toetje zou noemen, want het doet een beetje tropisch aan, heeft alcohol,  lijkt wat Aziatisch en het is een mooie kleurcombinatie. Alle kanten kon ik du...

recept

Voor onze verjaardagen kregen vriendlief en ik onder andere het boek 'Duizend-en-een smaken' van Claudia Roden. Een boek met lekker uitziende Midden-Oosterse gerechten. De recepten zijn helder uitgelegd en veel zijn voorzien van een mooie foto. Het eerste recept dat ik hieruit maakte was de zoete a...

recept

Afgelopen april waren we op Bali en hebben we onder meer een kookles gevolgd bij Home Bali Home, de B&B waar we verbleven. 's Ochtends om 7 uur gingen we naar de plaatselijke markt in Jimbaran, een echt vissersdorp. Natuurlijk werden we nogal aangekeken, want toeristen waren er wel in het dorp,...

recept

Dit recept is een klassieker in mijn repetoire. Al in mijn eerste studentenhuis heb ik dit gemaakt en af en toe haal ik hem nog eens van stal. In principe eet ik zo weinig mogelijk varkensvlees, maar een plakje pancetta of prosciutto is in dit gerecht toch echt onmisbaar: de zoute smaak biedt een ...

recept

Teriyaki is typisch Japans en wordt traditioneel met slechts 3 ingrediënten gemaakt: sojasaus, suiker en rijstwijn (sake). Ik doe er zelf altijd een teentje knoflook doorheen om het net iets meer smaak te geven. Wij aten er nog een frisse mangosalsa bij (1 rijpe mango en 1 klein rood uitje in klein...

recept

Suiker of stroop, de meest gewone toppings voor je pannekoek. Als je in Frankrijk bent geweest ken je vast ook de crêpe met Nutella. Maar wist je dat je er veel meer combinaties op kunt smeren? Wat denk je van ijs, chocoladesaus en Cointreau? Go on, endulge yourself!

recept

Voor de Foodblogswap van oktober maakte ik panna cotta van Ageeth eet & kookt. Elke maand is het Foodblogswap, waarbij je van iemand anders zijn blog iets uitkiest en namaakt. Iemand anders maakt vervolgens iets van jouw blog. Daisy van Lekker Happen maakt iets van mijn blog. Wat zal ze kiezen? ...

recept

Heerlijk als voorafje of als borrelhapje, deze bruschetta met tomaat en basilicum. Bruschetta is een typisch Italiaans hapje en bestaat in ieder geval uit brood ingesmeerd met knoflook, zout en olijfolie. Deze variant met tomaat en basilicum kom je vaak tegen, maar het kan ook belegd zijn met vlees ...

recept

  Deze aardappelomelet wordt veel gegeten in Spanje, bijvoorbeeld als een tapa. Ik vind het zelf lekker om de Tortilla Española te eten met rustiek brood (bijvoorbeeld het Liefde en Passie brood van AH of brood van het Vlaamsch Broodhuys, of natuurlijk zelfgemaakt brood!) en een groene sala...

recept

De superfood van deze week is..... quinoa! Je zult het niet geloven, maar quinoa [kien-wa] is familie van de spinazie en dus geen graansoort zoals vaak wordt gedacht. Dit betekent ook dat het in een gluten-vrij dieet past. Pas in de jaren '80 kwam quinoa naar de Westerse wereld en zelfs toen duurde ...

recept

Deze paprikaatjes zien er niet alleen leuk uit op tafel, ze zijn heerlijk! En, wat helemaal mooi is, het is helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste is dat je de zaadlijsten met een klein mesje voorzichtig uit de paprika haalt zonder de paprika te beschadigen. Serveer met bijvoorbeeld een coucoussa...

recept

Mango, pistache en pure chocolade vind ik zo'n heerlijke combinatie! Dit dessert maak je bovendien supersnel. Eet het bijvoorbeeld na een pittige Aziatische maaltijd als lekkere verfrissing. Natuurlijk kun je hier allerlei variaties in aanbrengen. Wat dacht je van frambozen, witte chocolade en pecan...

recept

Zondag betekent Superfood Sunday! Vandaag een lekkere smoothie met chiazaadjes, banaan en cacao. Banaan is gezond, omdat het vitamine C, vitamine B6, calcium en magnesium bevat, maar de echte superfood in deze smoothie is chiazaad. Een paar jaar geleden was lijnzaad 'hot'. Alles wat lijnzaad heeft h...