
recept
Op zoek naar gezonde recepten? Deze recepten zijn gezond en passen in een bewuste levensstijl.
Het is lastig te zeggen wat nou echt ‘gezond’ is. Dat verschilt namelijk van persoon tot persoon en is afhankelijk van bijvoorbeeld je levensstijl. Toch is er in zijn algemeenheid wel iets algemeens van te zeggen wat voor veel mensen zal gelden. Uiteraard geldt dit niet als je een intolerantie, gevoeligheid of allergie hebt voor een bepaald ingrediënt.
De recepten die je hier vindt, vallen in de categorie ‘gezond’ omdat ze bijvoorbeeld weinig verzadigde vetten bevatten. Ze bevatten complexe koolhydraten die voor een constante afgifte van energie zorgen in plaats van een piek. Daarnaast bevatten ze relatief weinig suikers en bijvoorbeeld veel vitamines.
Scroll naar onderen en bekijk al onze gezonde recepten met daarbij de lekkerste ontbijtrecepten, lunches, diners en gezonde tussendoortjes!
recept
recept
Ik had freekeh al een aantal keer zien staan bij de supermarkt, maar het tot dusver nog niet gegeten. Totdat ik zelf een pakketje thuisgestuurd kreeg van zowel Artisan als Souq met hun freekeh. Freekeh is een tarweproduct en lijkt een beetje op couscous. In de Midden-Oosterse keuken wordt het veel g...
Lees meerrecept
Soms heb je zin in iets lichts, bijvoorbeeld een salade. Zoals je misschien wel hebt gezien, ben ik wel van de salades: couscoussalade, quinoasalade, een salade vol met groentes, een kikkererwtensalade, ja, ik ben er wel van. Het is vaak zo simpel, net weer wat anders en licht verteerbaar. Ik vind h...
Lees meerrecept
Deze snack doet me denken aan de tijd dat ik jaarlijks mijn zomers in Beirut doorbracht. Elke keer als je ergens iets ging drinken of ergens ging eten, of je nou naar een restaurant of bar ging, werd dit geserveerd. Het werd samen met de borrelnootjes altijd op tafel gezet als borrelsnack. Als we da...
Lees meerrecept
Zijn jullie al pompoenmoe ;-)? Ik nog niet hoor! Ik ben nog steeds een groot pompoenliefhebber en maakte er dit keer een heerlijke salade van. Ik kwam op het idee om het in een salade te verwerken door ons diner bij VOLT. Wat ik lekker vind aan de herfstsalade die ik maakte ik de zoete smaak door de...
Lees meerrecept
Sommige recepten zijn zoo makkelijk, je kunt het bijna geen recept meer noemen. Neem nou deze zachtgegaarde tomaatjes. Je hebt er 5 minuten voorbereidingstijd aan, stopt ze een uur in de oven - ondertussen doe jij lekker je ding - en na een uurtje heb je heerlijk zachte, zoete tomaatjes. Ze gaan hee...
Lees meerrecept
Er zijn weinig mensen die niet van chocolade houden en, toegeven, hele pure chocolade is best gezond. Maar, het kan nog beter, en vooral, nog leuker! Ke kunt met dit recept je eigen gezonde chocolaatjes maken en daar heb je eigenlijk heel weinig voor nodig. Omdat het om de verhoudingen gaat, gebruik...
Lees meerrecept
Wat ik leuk vind als ik op vakantie ben, is ook lokale tijdschriften kopen. Vooral tijdschriften met recepten erin. In Canada hebben ze veel tijdschriften, heel veel tijdschriften. Bij de lokale supermarkt hebben ze allen al 3 tijdschriften compleet over glutenvrij eten, een tijdschrift over kerstko...
Lees meerrecept
Ook vandaag zit er weer een licht Canadese twist aan mijn recept. We zijn inmiddels een week terug, maar ik ben nog steeds niet helemaal bekomen van de jetlag. Omdat we allemaal lekkere dingen mee terug hadden genomen (bagels, cheddar kaas etc.), waan ik me af en toe nog in Canada. Normaal probeer i...
Lees meerrecept
Ik heb zelf de Starbucks bulgur salade nog nooit gegeten, maar Jerome was er erg enthousiast over, dus maakte ik een salade die hierop geïnspireerd is. Doordat je de pompoen en kikkererwten met lekkere kruiden van tevoren roostert zit er nog meer smaak aan de salade. Voeg daar de munt en koriander ...
Lees meerrecept
Oh, wat ben ik blij met mijn staafmixer! Naast sausjes, dipjes en smoothies, kan ik er ook heerlijke soepen mee maken. En dat is fijn, want a) lekker makkelijk en b) je krijgt ineens weer een hele vitamineboost. In ieder geval wel bij de soepjes die ik maak. Dit keer werd het een Aziatische wortelso...
Lees meerrecept
Wist je dat je heel makkelijk zelf notenpasta's kan maken? Het enige dat je nodig hebt is een goede hakmolen of keukenmachine. Ik maakte een lekkere cashewpasta met raw cacao nibs er doorheen. Eigenlijk de volwassen, 2.0, gezonde versie van pindakaas met hagelslag ;-). Je kunt ook gezouten noten geb...
Lees meerrecept
Er zijn eigenlijk heel weinig dingen die ik niet lekker vind. Tuinbonen, spruitjes enne... witlof dus. Nouja, vooral gekookte of gebakken witlof. Dus ging ik maar experimenteren met rauwe witlof. Dus bedacht ik me dat ik een zoete tegenhanger nodig had voor de bittere smaak van de witlof. Dat werden...
Lees meerrecept
Het stond al een tijdje op mijn 'to-do'-lijstje, zelf lijnzaad crackers maken. Een collega vertelde dat hij zijn crackers altijd van water en gebroken lijnzaad maakt. Dat wilde ik ook weleens proberen! Makkelijk recept voor lijnzaad crackers Met het recept van mijn collega als basis ging ik aan de...
Lees meerrecept
Zomers eet ik graag salades. En, aan de statistieken te zien, jullie ook ;-). Vandaag dan ook een heerlijke zomerse salade met onder meer appel en kip. In plaats van croutons gebruikte ik een klein beetje quinoa voor een knapperige 'bite'. Ik gebruikte als dressing een beetje frambozenazijn, maar je...
Lees meerrecept
Toen een collegaatje mij vertelde over slaco's, was ik geïntrigeerd en wilde ik ze zelf eens maken. Ik bedoel, het klinkt al super leuk, dus dan moet het haast ook wel lekker zijn. Slaco's zijn taco's, maar dan in plaats van omhuld door een taco, wordt het gehakt in sla gewikkeld. Het voordeel is, ...
Lees meerrecept
Ik moet zeggen dat ik niet wist dat bloemkool zo lekker kon zijn! Ik ben gewoon gekookte bloemkool gewend, hooguit met een sausje, maar deze roergebakken bloemkool is zo anders! Deze bloemkool zit boordevol smaak en heeft een lekkere, knapperige structuur. Lekker als bijgerecht, bij een AVG'tje 2.0!
Lees meerrecept
Vriendlief is dol op muesli en wilde dan ook weten: hoe maak je het zelf? We maakten al eerder mueslirepen die een groot succes bleken, maar dat is toch net wat anders. Hij ging aan de slag en o, wat was het moeilijk om de oven dicht te laten. Het hele huis rook naar heerlijk verse muesli. Het is vo...
Lees meerrecept
Soms heb je geen inspiratie, ja, ook als foodblogger. Dan pak ik vaak wat kookboeken om me even te inspireren. Ik heb er daarbij een aantal favorieten: Donna Hay, Jamie Oliver en Ottolenghi. Dit recept is geïnspireerd op een recept van Ottolenghi en heeft een hele bijzondere smaak. Fris, maar door ...
Lees meerrecept
Een van mijn favoriete food inspirators is toch wel Donna Hay. De eenvoud en pure smaken, geen poespas, what's not to like? Ook deze salade met soba noodles, rauwe zalm, komkommer en een heerlijke dressing is geïnspireerd op één van haar recepten. Deze salade is vol van smaak, doet een beetje den...
Lees meerrecept
Op het blog verschenen al diverse recepten met quinoa. Het blijft echter een populair graan, ook hier in huis. Je kunt er veel kanten mee op, doet het prima als salade en is snel klaar. Vandaag ging ik voor een frisse en zomerse salade van quinoa met wilde perzik en gerookte kip. Ideaal als je laat ...
Lees meerrecept
Deze komkommersalade is supersimpel, maar wel erg lekker! Je kunt deze salade goed eten bij bijvoorbeeld een Aziatisch gerecht als bijgerecht.
Lees meerrecept
Ideaal voor een doordeweekse avond: een lekkere, makkelijke groentesoep. Zo krijg je je dagelijkse portie groenten wel binnen!
Lees meerrecept
Venkel of knolvenkel is echt zo’n groente waar veel mensen voorbij lopen. Dat is zonde! Want deze frisse groente met lichte anijssmaak is super gezond. Bovendien werkt het ook goed bij maagklachten. Van het loof kun je een heerlijke garnering maken bij salades. Venkelzaad wordt geroosterd en als ...
Lees meerrecept
Vorige week zaten we bij 32+ C aan het zwembad. Deze week was het, zoals mijn oma altijd zegt, "back to square one". Na het vele eten (overigens vroeg mijn broertje me erna of ik was afgevallen :-D), vond ik het tijd om even licht te 'detoxen'. Dus, hup aan extra doses groente en fruit deze week, mi...
Lees meerrecept
Jaaa, de Superfood Sunday is weer terug van weggeweest! Dit keer met een super ananas mousse recept. Of nouja, dit recept is zo simpel, dat ik het eigenlijk geen recept meer kan noemen... Deze ananas mousse maak je namelijk met slechts één ingrediënt: ananas. En verder heb je nodig: een blender o...
Lees meerrecept
Jullie lazen misschien al dat ik vorige week meedeed met de Lentekuur. Dit recept was daar onderdeel van en is wat mij betreft een blijvertje. Deze korst is niet alleen erg lekker van smaak, door walnoten te gebruiken in plaats van broodkruim, is de korst ook geheel glutenvrij!
Lees meerrecept
Met het heerlijke weer heb ik mijn eerste ijsje van dit jaar (een welverdiende 'tre bolli' met pistache, pure chocolade en witte chocolade/hazelnoot) al weer achter de kiezen. Wat ook goed past bij zomerse temperaturen zijn milkshakes. Mijn persoonlijke favoriet is natuurlijk chocolade ;-). Afgelope...
Lees meerrecept
Een van mijn favoriete tentjes in Utrecht is Yoghurt Barn. In deze 'schuur' kun je diverse soorten yoghurt krijgen met exotische en vooral lekkere toppings. Wat ik altijd neem tijdens een bezoekje aan Yoghurt Barn is de hangop. Hangop is een dikke en milde yoghurt en wordt gemaakt van magere yoghurt...
Lees meerrecept
Zit je op de bank en krijg je ineens lekkere trek? Grijp dan naar deze gezondere chocolade truffels. Deze truffels worden gemaakt zonder suiker, althans zonder geraffineerde suikers. Ze bevatten enkel de natuurlijke suikers van dadels. Dit zorgt ervoor dat je wel energie krijgt, maar daarna geen sui...
Lees meerrecept
Op onze vega-dag aten we deze week sperziebonensalade en gele paprikasoep. Ik weet niet of het tussen m'n oren zit, maar wat voelde ik me daarna energiek :-)! Voor deze gele paprikasoep werd ik geïnspireerd door het recept van de Belgsiche Julie oftewel Hapjesprinces....
Lees meerrecept
Deze sperziebonensalade naar recept van Ottolenghi is supermakkelijk! Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en bent in een paar minuutjes klaar. Het is het ideale bijgerecht bij je Midden-Oosterse maaltijd. Ik ben een flexitariër. Ja, echt. Minstens een paar keer in de week eten we complee...
Lees meerrecept
Laatst at ik, middenin de quinoa schaarste, bij vriendinnetje Hedwig deze Oosterse quinoa salade met koriander, limoen en garnalen. Ik was erg onder de indruk: simpel, maar erg lekker. Dus besloot ik de salade thuis ook te maken. Inmiddels is de quinoa, in ieder geval hier in Utrecht, weer volop ver...
Lees meerrecept
Vandaag een Superfood Sunday die in het teken staat van gezond ontbijten. Wat een cliché, maar een goed ontbijt helpt je echt de ochtend door. Ik ben iemand die 's ochtend vroeg geen zware ontbijtjes of dikke boterhammen naar binnen krijgt, dus bij mij zijn de overnight oats eigenlijk dagelijkse ko...
Lees meerrecept
Gisteren plaatste ik een recept voor kip tandoori. Op de foto zag je ook mijn kikkererwtencurry. Het is een recept dat mijn moeder vroeger en nog steeds vaak maakt. Inmiddels maak ik het ook geregeld, als makkelijk diner of als bijgerecht. De kikkererwtencurry staat lettelijk binnen 5 minuten op taf...
Lees meerrecept
Deze gezonde salade is een energiebom en bevat onder meer spinazie, mango, mandarijnen en tofu. De inspiratie voor dit recept haalde ik uit Women's Health, mijn nieuwe favoriete tijdschrift :-). Dat rode kool een bron van onder meer vitamince C is kon je al eerder lezen. De superfood van vandaag is ...
Lees meerWe houden van onze fans! We bieden je een gratis account aan. Daarmee kun je voedingswaarden bij recepten bekijken, recepten toevoegen in verzamelingen en delen met anderen. Ook is de hele website voor jou advertentievrij.