recept

In een Engels tijdschrift zag ik een kerstboomstam van Nigella. Het recept heb ik niet bewaard, maar ik besloot zelf aan de slag te gaan met een kerstboomstam. Een luchtige chocoladecake opgerold met mascarpone en frambozenjam en daaromheen een laagje chocoladeganâche..... jammie! Maak van de booms...

recept

Als je voor bijvoorbeeld een etentje een dessert zoekt dat er indrukwekkend uitziet en indrukwekkend smaakt, maar jou niet veel tijd kost, is deze chocolade bombe ideaal! De buitenkant bestaat uit panettone, een Italiaans cakeachtig brood. Je kunt dit kopen bij een Italiaanse delicatessenzaak, of je...

Verfrissende Spaanse gazpacho

recept

Een gazpacho is een koude Spaanse tomatensoep en is lekker verfrissend als tussengerecht tijdens het kerstdiner. Helemaal perfect: je kunt de gazpacho al eerder maken. Serveer er warme bladerdeegstengels bij voor maximaal effect. Zijn er kinderen of drink je geen alcohol? Vervang de wijn dan door wa...

recept

  Een feestelijk dessert, deze chocolade sinaasappel trifle, dus een perfecte afsluiting van het kerstdiner. In het Verenigd Koninkrijk is de trifle een populair dessert, bijvoorbeeld tijdens kerst. Een trifle bestaat uit verschillende laagjes cake, room, custard en fruit en is makkelijk, ...

Hartig taartje met stoofperen en geitenkaas

recept

Deze hartige taartjes zijn een perfect voorgerecht voor tijdens het kerstmenu. Stoofpeertjes zijn lekker winters en kerstig en in combinatie met geitenkaas zijn ze niet te versmaden. Je kunt dit gerecht ook goed van tevoren voorbereiden door de peertjes al te koken en op de dag zelf het taartje in e...

recept

Zoals jullie eerder lazen, waren we in oktober naar Rome. De lekkerste pizza's aten we bij Pizzarium van Gabriele Bonci. De pizza's waren heerlijk dun en heel knapperig, afgemaakt met klassieke toppings en nieuwe variaties. Ik probeerde de pizza na te maken en dat is heel aardig gelukt. Volgens JerÃ...

recept

Normaal is clafoutis een Frans dessert dat lijkt op een vaste custard met kersen erin. Dit is echter een hartige versie met cherrytomaten. De inspiratie voor de tomaten clafoutis kreeg ik van het leuke Amerikaanse blog bakingbites.com. Een erg fijn diner voor 2! Eet dit bijvoorbeeld met een salad...

recept

Ginger nuts zijn koekjes die in Groot-Brittannië en voormalig Britse koloniën veel worden gegeten. Het lijkt een beetje op speculaas, maar dan met minder specerijen en een prominentere gembersmaak, alhoewel de samenstelling erg kan verschillen. Het hele jaar door worden ze gegeten, maar door de k...

Budget: wortelsoep met honing

recept

Ik had een paar weken geleden een voordeelverpakking wortels gekocht en had nu nog een halve zak over. Wat maakte ik ermee? Wortelsoep, lekker en supermakkelijk! Voor deze soep heb je alleen wortels, water, een bouillonblokje, gemberpoeder, honing en nootmuskaat nodig. Met deze 6 ingrediënten heb j...

recept

Als je iets nieuws hebt wil je het het liefste meteen aantrekken of meteen uitproberen. Zo ook mijn handmixer. Een van de eerste dingen die ik ermee wilde maken waren merengues, oftewel schuimpjes. Nog nooit eerder had ik ze gemaakt, vooral eigenlijk door het ontbreken van een mixer. Geïnspireerd d...

recept

Granaatappels zijn lekker én hebben veel gezondheidsvoordelen. Zo zouden ze het verouderingsproces vertragen, verlagen ze het LDL ('slechte cholesterol') en verlagen ze het risico op Alzheimers. Daarnaast verlagen granaatappels de bloeddruk. Bovendien is granaatappel goed voor het hart. Het bevorde...

Foodblogswap: Koekjes met amandel en chocolade

recept

Net als vorige maand, deed ik ook in november weer mee met de Foodblogswap. Dit keer kreeg ik Tastyhealthycooking van Marlous toebedeeld. Ik wilde graag iets zoets maken en koos in eerste instantie voor de mango clafoutis. Dat ging niet helemaal goed, dus werden het bij poging twee koekjes met amand...

recept

Dit quinoa dessert kun je ook goed eten als ontbijt en is supergezond. Al eerder schreef ik over quinoa, met recht een superfood. Wat hier ook inzit, zijn bijvoorbeeld goji-bessen. Je hoort er de laatste tijd veel over, maar waarom is het nou gezond? Goji-bessen komen oorspronkelijk uit China, Tibet...

recept

De basis voor dit recept kreeg ik laatst van een vriend, Devon. Devon is kok, dus al snel hadden we het over eten, én over deze cake. Een hele makkelijke, maar lekkere cake, zo verzekerde hij. Ik heb een paar kleine aanpassingen gemaakt, maar deze cake is erg lekker. En inderdaad, erg makkelijk. Du...

recept

Biscotti, ook wel bekend als cantuccini, zijn knapperige Italiaanse koekjes die twee keer zijn gebakken. Eerst wordt de gehele 'rol' gebakken, daarna snijd je er plakjes van en bak je de plakjes nog eens afzonderlijk. Zo worden ze lekker knapperig! De echte biscotti kenmerken zich door een uitgespro...

recept

De oplettende kijker had misschien al door dat eten in mijn DNA zit. Mijn moeder, Gaitri Pagrach-Chandra, is namelijk de auteur van o.a. Het Nederlands Bakboek. Sinds een maand ligt ook haar nieuwste boek in de winkels, Zoete Lekkernijen. Een onafhankelijke recensie kan ik natuurlijk niet schrijven....

recept

Matcha is Japanse groene thee in poedervorm. Nadat de beste blaadjes van de theeplant zijn geselecteerd, worden ze gestoomd, gedroogd en verpulverd. Traditioneel werd het gebruikt in Japanse theeceremonies, maar tegenwoordig wordt er ook mee gebakken. Zo is er groene thee cake, maar ook groene thee ...

recept

Dit recept bestaat uit een laagje 'boozy' mandarijn, kokoscustard en slagroom afgemaakt met munt en mandarijn. Ik was aan het bedenken hoe ik dit toetje zou noemen, want het doet een beetje tropisch aan, heeft alcohol,  lijkt wat Aziatisch en het is een mooie kleurcombinatie. Alle kanten kon ik du...

recept

Voor onze verjaardagen kregen vriendlief en ik onder andere het boek 'Duizend-en-een smaken' van Claudia Roden. Een boek met lekker uitziende Midden-Oosterse gerechten. De recepten zijn helder uitgelegd en veel zijn voorzien van een mooie foto. Het eerste recept dat ik hieruit maakte was de zoete a...

recept

Ik houd van Sinterklaas, van speculaas, gevulde speculaas, gewone pepernoten, chocoladepepernoten en truffelpepernoten. Dit jaar wilde ik de ultieme Sinterklaastaart maken om het recept te kunnen delen op mijn blog. En dat is gelukt! Een bodem van speculaas, een laagje spijs, frisse goudreinetten en...

recept

Afgelopen april waren we op Bali en hebben we onder meer een kookles gevolgd bij Home Bali Home, de B&B waar we verbleven. 's Ochtends om 7 uur gingen we naar de plaatselijke markt in Jimbaran, een echt vissersdorp. Natuurlijk werden we nogal aangekeken, want toeristen waren er wel in het dorp,...

recept

Deze quiches zien er gezellig uit en zijn makkelijk om te maken! Eigenlijk is het hetzelfde als een 'gewone' quiche, maar dan zonder de korst en in mini-formaat. Met de vulling kun je natuurlijk variëren. Probeer bijvoorbeeld eens geblancheerde broccoliroosjes of paddestoelen. Ook lekker is om net...

recept

Suiker of stroop, de meest gewone toppings voor je pannekoek. Als je in Frankrijk bent geweest ken je vast ook de crêpe met Nutella. Maar wist je dat je er veel meer combinaties op kunt smeren? Wat denk je van ijs, chocoladesaus en Cointreau? Go on, endulge yourself!

recept

Dé foodhype van deze zomer waren toch wel de 'overnight oats', havermout die de avond van tevoren in de koelkast wordt gezet met melk, water of yoghurt en de volgende ochtend klaar om te eten is. Maar, waarom zijn haver en havermout zo gezond? Allereerst het verschil tussen haver en havermout: have...

recept

Dit klinkt alles behalve culinair, maar ik ga het toch zeggen: ik ben dol op de kaneelbroodjes van de IKEA. Het hoogtepunt van een tripje naar IKEA is de foodmart. Nu ben ik lang niet naar IKEA geweest en heb dus ook lang geen kaneelbroodjes gegeten. Toen ik deze maand Jamie magazine ontving, viel ...

recept

Heerlijk als voorafje of als borrelhapje, deze bruschetta met tomaat en basilicum. Bruschetta is een typisch Italiaans hapje en bestaat in ieder geval uit brood ingesmeerd met knoflook, zout en olijfolie. Deze variant met tomaat en basilicum kom je vaak tegen, maar het kan ook belegd zijn met vlees ...

recept

  Deze aardappelomelet wordt veel gegeten in Spanje, bijvoorbeeld als een tapa. Ik vind het zelf lekker om de Tortilla Española te eten met rustiek brood (bijvoorbeeld het Liefde en Passie brood van AH of brood van het Vlaamsch Broodhuys, of natuurlijk zelfgemaakt brood!) en een groene sala...

recept

Vriendlief keek me verbaasd aan toen ik zei dat ik dit een van de lekkerste gerechten vind die er bestaan, maar het is echt waar, ik houd van risotto! Een risotto met paddenstoelen, eentje met grote gegrilde garnalen en doperwten of een met kip, ik kan ze allemaal waarderen. Voor de verandering voeg...

recept

De superfood van deze week is..... quinoa! Je zult het niet geloven, maar quinoa [kien-wa] is familie van de spinazie en dus geen graansoort zoals vaak wordt gedacht. Dit betekent ook dat het in een gluten-vrij dieet past. Pas in de jaren '80 kwam quinoa naar de Westerse wereld en zelfs toen duurde ...

recept

Zondag betekent Superfood Sunday! Vandaag een lekkere smoothie met chiazaadjes, banaan en cacao. Banaan is gezond, omdat het vitamine C, vitamine B6, calcium en magnesium bevat, maar de echte superfood in deze smoothie is chiazaad. Een paar jaar geleden was lijnzaad 'hot'. Alles wat lijnzaad heeft h...

recept

Na de verjaardags-high tea, had ik mezelf voorgenomen om voor het volgende feestje niet in de keuken te gaan staan. Maar ja, hoe dichterbij het feest daadwerkelijk komt, hoe vaker ik denk dat ik, als foodblogger, toch niet niets zelf kan maken. Ok, ok, iets kleins en makkelijks dan. Chocolade mini...