recept

Een aantal weken geleden vroeg ik jullie wat je wil zien op myfoodblog. Een van de vragen was "wat zijn lekkere, maar makkelijke nieuwjaarshapjes?" Van Janice kreeg ik de vraag hoe je een lekkere curry maakt. In deze blogpost een recept voor makkelijke curry, Thaise stijl. Deze curry is lekker pitti...

recept

Als ik denk aan zuurkool dan denk ik aan mijn opa. Die maakte, als ik vroeger kwam eten, vaak zuurkool. Daarna heb ik het zelden meer gegeten. De keren dat ik het dan probeerde was het toch iets minder lekker dan in mijn herinnering. Nu probeerde ik het weer een keer, in de vorm van een vegetarische...

recept

Bulghur is een graanproduct dat eerst wordt gestoomd en vervolgens gebroken. Meestal wordt bulghur van tarwe gemaakt, maar ik gebruikte voor dit recept speltbulghur. Vooral in Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse landen wordt bulghur gegeten, maar ook veel in bijvoorbeeld Turkije.  Qua smaak lijkt b...

recept

Als je weleens naar Jamie Oliver kijkt, weet je dat 'Fish and chips' typisch Brits voedsel is voor in  de 'pub', oftewel de kroeg. Je neemt witvis, voorziet dit van een laagje beslag en frituurt het vervolgens. De frites die erbij zitten (de 'chips'), frituur je normaal gesproken ook, maar ik koos ...

recept

We hadden dus die grote warmgerookte zalm waarvan ik porties in de vriezer had gedaan. De zalm kwam gelukkig nog steeds hartstikke lekker uit de vriezer. Op de site van BBC Good Food kwam ik dit recept tegen. Ik paste het iets aan en zo hadden we een lekkere groene salade die lonkt naar de lente. He...

recept

Deze Mexicaanse fajita's (spreek uit als [fahgitaa] of, als je een Amerikaan bent [fahità]) zijn opgerolde of opgevouwen wraps met een vulling. Soms is dit een gehaktvulling, soms een kipvulling. Vrijwel altijd zit er guacamole bij en is het pittig gekruid. Ik bedacht deze combinatie van een fajita...

recept

Veel mensen kopen pastasaus kant-en-klaar, omdat het zo lekker makkelijk is. Maar, wat ze zich niet realiseren, is dat zelf een lekkere pastasaus maken helemaal niet moeilijk is! Sterker nog, zelf pastasaus maken, zoals voor een klassieke spaghetti bolognese is echt makkelijk. De basis zijn gedroog...

recept

Een typisch winterse groente: rode kool. Met zijn dieprode kleur is het een prachtige groentesoort. Wist je dat rode kool ook nog eens hartstikke gezond is? Alle soorte kool zijn sowieso heel gezond, maar de stoffen die rode kool rood maken hebben enkele bijzondere eigenschappen: ze kunnen werk...

recept

Souvlaki maken lijkt misschien heel moeilijk, maar dat is het helemaal niet! Met de juiste marinade én het geduld om het 1 uur in de koelkast te laten intrekken zet jij ook een heerlijke Griekse kip souvlaki op tafel. Souvlaki is Grieks voor 'spies' en kun je maken van lams- varkens- of kippenvlees...

recept

Deze lekkere zoetzure kip maak je met slechts een paar ingrediënten. Ideaal voor een doordeweekse avond waarop je niet zo veel tijd hebt, maar wel iets lekkers op tafel wil zetten. Serveer deze zoetzure kip met witte rijst of noodles.

Verzoeknummers: hapjes tijdens Oud en Nieuw

recept

Afgelopen week vroeg ik jullie op het blog en op Facebook of jullie nog verzoeken hadden. Kortom, wat zou jij willen zien op myfoodblog? Van Merlijn en Dimitra kreeg ik de vraag of ik tips had voor makkelijke, lekkere en snelle hapjes tijdens Oud en Nieuw. Hieronder enkele tips. Ook de andere reacti...

recept

Vriendlief kwam van zijn werk met als kerstcadeautje een fles bubbels en een warmgerookte zalmzijde à ruim 1 kilo. Dat was natuurlijk wel een feest! Een deel van deze zalm gebruikte ik voor deze simpele pasta. Simpel, maar overheerlijk! Binnen een kwartier heb je deze smakelijke tagliatelle met zal...

recept

Eend met sinaasappel is in de Franse keuken een klassieke smaakcombinatie ('canard à l'orange'). Ik besloot deze klassieke smaakcombinatie te nemen en hem in een nieuw jasje te gieten, namelijk als salade. Met slechts enkele ingrediënten maak je deze winterse en luxe ogende  gerookte eendenborsts...

Turkse kofte kebab met tomatensaus en yoghurt

recept

Uit het boek van Claudia Roden maakte ik eerder de zoete aardappelsalade. Voor een etentje met een Midden-Oosters thema was ik wederom geïnspureerd door het boek Duizend-en-een-smaken en maakt ik kofte kebab met tomatensaus en yoghurt, oftwel 'Yoghurtlu köfte kebabi', geïnspireerd door Claudia Ro...

Winterse salade met forel, peer en zoete aardappel

recept

Salades hoeven niet alleen zomers te zijn! Deze salade met forel, peer en zoete aardappel doet het ook goed in de winter en is bovendien, door de zoete aardappel, voedzaam. Je kunt deze winterse salade ook in kleine glaasjes gelaagd serveren als voorgerecht tijdens het kerstdiner!...

Hartig taartje met stoofperen en geitenkaas

recept

Deze hartige taartjes zijn een perfect voorgerecht voor tijdens het kerstmenu. Stoofpeertjes zijn lekker winters en kerstig en in combinatie met geitenkaas zijn ze niet te versmaden. Je kunt dit gerecht ook goed van tevoren voorbereiden door de peertjes al te koken en op de dag zelf het taartje in e...

recept

Zoals jullie eerder lazen, waren we in oktober naar Rome. De lekkerste pizza's aten we bij Pizzarium van Gabriele Bonci. De pizza's waren heerlijk dun en heel knapperig, afgemaakt met klassieke toppings en nieuwe variaties. Ik probeerde de pizza na te maken en dat is heel aardig gelukt. Volgens JerÃ...

recept

Ooit had ik, in mijn studententijd, een bijbaantje bij een wokrestaurant. Mijn favoriete werkdag was altijd de dag dat de oude kok (denk hele kleine, hele oude Chinese man) bapao's ging maken. Deze waren niet om te verkopen, maar voor het personeel als snack. Helaas heb ik toentertijd niet goed opg...

recept

Normaal is clafoutis een Frans dessert dat lijkt op een vaste custard met kersen erin. Dit is echter een hartige versie met cherrytomaten. De inspiratie voor de tomaten clafoutis kreeg ik van het leuke Amerikaanse blog bakingbites.com. Een erg fijn diner voor 2! Eet dit bijvoorbeeld met een salad...

Frittata met forel en courgette

recept

Frittata is, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, een Italiaans gerecht en lijkt een beetje op een lasagna van aardappel en ei. Het is een gerecht dat uit armoede is ontstaan. De restjes aardappel, groenten en pasta werden op deze manier de volgende dag weer gebruikt. Er zijn veel verschillende...

recept

Na onze succesvolle kookmiddag een paar weken geleden, gingen Janice en ik weer aan de slag in de keuken. Dit keer kozen we voor een Aziatisch thema met bapao's en loempia's. Oja, en een chocoladetaart, maar die was niet erg Aziatisch ;-). Het recept voor de bapao's zal ik deze week ook met jullie d...

Budget: wortelsoep met honing

recept

Ik had een paar weken geleden een voordeelverpakking wortels gekocht en had nu nog een halve zak over. Wat maakte ik ermee? Wortelsoep, lekker en supermakkelijk! Voor deze soep heb je alleen wortels, water, een bouillonblokje, gemberpoeder, honing en nootmuskaat nodig. Met deze 6 ingrediënten heb j...

recept

Granaatappels zijn lekker én hebben veel gezondheidsvoordelen. Zo zouden ze het verouderingsproces vertragen, verlagen ze het LDL ('slechte cholesterol') en verlagen ze het risico op Alzheimers. Daarnaast verlagen granaatappels de bloeddruk. Bovendien is granaatappel goed voor het hart. Het bevorde...

Feestdagen: Chanoeka latkes (rösti rondjes)

recept

Dit jaar viel de eerste dag van Chanoeka op dezelfde dag als Thanksgiving in Amerika. Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn, als ze hier niet een hele mooie oplossing op bedachten: de Menurkey, een menora en een kalkoen ineen. Chanoeka is het Joodse lichfeest, waarbij gedurende 8 avonden kaarsen wo...

Wraps Midden-Oosterse stijl

recept

Vaak eet ik mijn wraps met gehakt, maïs, guacamole en een tomatensaus. Zomers vind ik het lekker om een wrap met gerookte kip, mango en guacamole te eten, maar ik wilde nu eens iets anders. Het werden wraps Midden-Oosterse stijl: kruidig en met typisch Midden-Oosterse smaken. De vulling bestaat u...

recept

Deze winterse stoofpot bevat onder meer kruidkoek, rundvlees, speculaaskruiden en port. Zo op het eerste oog misschien een vreemde combinatie, maar het zorgt voor een lichtzoete en toch kruidige smaak. Ideaal voor een koude winteravond! De kruidkoek zorgt naast smaak ook voor een dikke, stroperige s...

Mystery box: eendenborst met peren-goji compote

recept

Een van mijn favoriete onderdelen in Masterchef is toch wel de Mystery box challenge; de kandidaten krijgen een doos met ingrediënten, normale ingrediënten, maar ook ongewone exotische producten. Ze moeten hieruit een X aantal producten gebruiken en mogen verder enkel de 'pantry' producten gebruik...

recept

In Groot-Brittannië is de 'chicken pie' al eeuwenlang populair. Vooral tijdens de steeds korter durende dagen zit menig Brit achter een 'pie'. Deze kippastei wordt soms afgedekt met deeg, soms met 'mash', oftwel aardappelpuree. Deze wordt dan nog even onder de grill gelegd voor een lekker krokant k...

recept

Soms heb je gewoon zin in een hamburger. Je hoeft dan niet naar de dichtstbijzijnde 'yellow arches' te rennen, maar maak ze gewoon zelf. Dat is hartstikke makkelijk en nog veel lekkerder ook dan een hamburger van de snackbar of uit de winkel. Met de topping kun je natuurlijk variëren, bijvoorbeeld...

recept

Met dit recept maak je makkelijk zelf lekkere kipsaté. Lekker met witte rijst of grove frietjes! Saté wordt inmiddels in grote delen van Azië gegeten en natuurlijk in Nederland. Van oudsher is het een Indonesisch gerecht, maar al snel werd het in Maleisië en Thailand overgenomen. Saté stamt ...

recept

Voor onze verjaardagen kregen vriendlief en ik onder andere het boek 'Duizend-en-een smaken' van Claudia Roden. Een boek met lekker uitziende Midden-Oosterse gerechten. De recepten zijn helder uitgelegd en veel zijn voorzien van een mooie foto. Het eerste recept dat ik hieruit maakte was de zoete a...

recept

Dit recept is een klassieker in mijn repetoire. Al in mijn eerste studentenhuis heb ik dit gemaakt en af en toe haal ik hem nog eens van stal. In principe eet ik zo weinig mogelijk varkensvlees, maar een plakje pancetta of prosciutto is in dit gerecht toch echt onmisbaar: de zoute smaak biedt een ...