recept

Een aantal weken geleden vroeg ik jullie wat je wil zien op myfoodblog. Een van de vragen was "wat zijn lekkere, maar makkelijke nieuwjaarshapjes?" Van Janice kreeg ik de vraag hoe je een lekkere curry maakt. In deze blogpost een recept voor makkelijke curry, Thaise stijl. Deze curry is lekker pitti...

recept

Als ik denk aan zuurkool dan denk ik aan mijn opa. Die maakte, als ik vroeger kwam eten, vaak zuurkool. Daarna heb ik het zelden meer gegeten. De keren dat ik het dan probeerde was het toch iets minder lekker dan in mijn herinnering. Nu probeerde ik het weer een keer, in de vorm van een vegetarische...

recept

Misschien had je deze appel al gezien op Facebook. Een paar weken geleden gingen we bij mijn oom en tante eten. Mijn oom, Karel, houdt wel van een experiment in de keuken. Dit experiment, gevulde appels uit de oven met onder meer amandelspijs was zeer geslaagd. Zo geslaagd, dat ik besloot om het thu...

recept

We hadden dus die grote warmgerookte zalm waarvan ik porties in de vriezer had gedaan. De zalm kwam gelukkig nog steeds hartstikke lekker uit de vriezer. Op de site van BBC Good Food kwam ik dit recept tegen. Ik paste het iets aan en zo hadden we een lekkere groene salade die lonkt naar de lente. He...

recept

Een typisch winterse groente: rode kool. Met zijn dieprode kleur is het een prachtige groentesoort. Wist je dat rode kool ook nog eens hartstikke gezond is? Alle soorte kool zijn sowieso heel gezond, maar de stoffen die rode kool rood maken hebben enkele bijzondere eigenschappen: ze kunnen werk...

recept

Ik had voor de feestdagen bij AH een blikje kastanjepuree gekocht. Uiteraard lag deze na de feestdagen nog steeds in de kast en ik wist als ik er nu niet iets mee zou maken, het blik er volgend jaar na de feestdagen er nog zou staan. Een chocolade-kastanjetaart leek me heerlijk, maar te voor de hand...

recept

Deze lekkere zoetzure kip maak je met slechts een paar ingrediënten. Ideaal voor een doordeweekse avond waarop je niet zo veel tijd hebt, maar wel iets lekkers op tafel wil zetten. Serveer deze zoetzure kip met witte rijst of noodles.

recept

Op een regenachtige zondagmiddag in december was ik uitgenodigd voor een kookworkshop in het nieuwe Bossche restaurant Noble. Edwin Kats, die eerder 3 Michelinsterren verzamelde (2 zelf in La Rive en 1 onder Cas Spijkers in De Swaen) opende in 2013 het restaurant in vormalig sterrenrestaurant Chalet...

recept

Eend met sinaasappel is in de Franse keuken een klassieke smaakcombinatie ('canard à l'orange'). Ik besloot deze klassieke smaakcombinatie te nemen en hem in een nieuw jasje te gieten, namelijk als salade. Met slechts enkele ingrediënten maak je deze winterse en luxe ogende  gerookte eendenborsts...

recept

Tiramisu is altijd al populair, maar zo rond de kerst zie je ze nog vaker opduiken dan normaal. Als je geen alcohol drinkt of geen koffie, of allebei, kun je vaak niet meegenieten. Zelf ben ik sinds een aantal jaar, tot mijn grote spijt, allergisch voor koffie. Dit inspireerde mij om een makkelijke ...

recept

  Een feestelijk dessert, deze chocolade sinaasappel trifle, dus een perfecte afsluiting van het kerstdiner. In het Verenigd Koninkrijk is de trifle een populair dessert, bijvoorbeeld tijdens kerst. Een trifle bestaat uit verschillende laagjes cake, room, custard en fruit en is makkelijk, ...

recept

Zoals jullie eerder lazen, waren we in oktober naar Rome. De lekkerste pizza's aten we bij Pizzarium van Gabriele Bonci. De pizza's waren heerlijk dun en heel knapperig, afgemaakt met klassieke toppings en nieuwe variaties. Ik probeerde de pizza na te maken en dat is heel aardig gelukt. Volgens JerÃ...

recept

Ooit had ik, in mijn studententijd, een bijbaantje bij een wokrestaurant. Mijn favoriete werkdag was altijd de dag dat de oude kok (denk hele kleine, hele oude Chinese man) bapao's ging maken. Deze waren niet om te verkopen, maar voor het personeel als snack. Helaas heb ik toentertijd niet goed opg...

recept

Ginger nuts zijn koekjes die in Groot-Brittannië en voormalig Britse koloniën veel worden gegeten. Het lijkt een beetje op speculaas, maar dan met minder specerijen en een prominentere gembersmaak, alhoewel de samenstelling erg kan verschillen. Het hele jaar door worden ze gegeten, maar door de k...

recept

Na onze succesvolle kookmiddag een paar weken geleden, gingen Janice en ik weer aan de slag in de keuken. Dit keer kozen we voor een Aziatisch thema met bapao's en loempia's. Oja, en een chocoladetaart, maar die was niet erg Aziatisch ;-). Het recept voor de bapao's zal ik deze week ook met jullie d...

Budget: wortelsoep met honing

recept

Ik had een paar weken geleden een voordeelverpakking wortels gekocht en had nu nog een halve zak over. Wat maakte ik ermee? Wortelsoep, lekker en supermakkelijk! Voor deze soep heb je alleen wortels, water, een bouillonblokje, gemberpoeder, honing en nootmuskaat nodig. Met deze 6 ingrediënten heb j...

recept

Granaatappels zijn lekker én hebben veel gezondheidsvoordelen. Zo zouden ze het verouderingsproces vertragen, verlagen ze het LDL ('slechte cholesterol') en verlagen ze het risico op Alzheimers. Daarnaast verlagen granaatappels de bloeddruk. Bovendien is granaatappel goed voor het hart. Het bevorde...

recept

Dit quinoa dessert kun je ook goed eten als ontbijt en is supergezond. Al eerder schreef ik over quinoa, met recht een superfood. Wat hier ook inzit, zijn bijvoorbeeld goji-bessen. Je hoort er de laatste tijd veel over, maar waarom is het nou gezond? Goji-bessen komen oorspronkelijk uit China, Tibet...

recept

De oplettende kijker had misschien al door dat eten in mijn DNA zit. Mijn moeder, Gaitri Pagrach-Chandra, is namelijk de auteur van o.a. Het Nederlands Bakboek. Sinds een maand ligt ook haar nieuwste boek in de winkels, Zoete Lekkernijen. Een onafhankelijke recensie kan ik natuurlijk niet schrijven....

recept

Matcha is Japanse groene thee in poedervorm. Nadat de beste blaadjes van de theeplant zijn geselecteerd, worden ze gestoomd, gedroogd en verpulverd. Traditioneel werd het gebruikt in Japanse theeceremonies, maar tegenwoordig wordt er ook mee gebakken. Zo is er groene thee cake, maar ook groene thee ...

recept

Voor onze verjaardagen kregen vriendlief en ik onder andere het boek 'Duizend-en-een smaken' van Claudia Roden. Een boek met lekker uitziende Midden-Oosterse gerechten. De recepten zijn helder uitgelegd en veel zijn voorzien van een mooie foto. Het eerste recept dat ik hieruit maakte was de zoete a...

recept

Dit recept is een klassieker in mijn repetoire. Al in mijn eerste studentenhuis heb ik dit gemaakt en af en toe haal ik hem nog eens van stal. In principe eet ik zo weinig mogelijk varkensvlees, maar een plakje pancetta of prosciutto is in dit gerecht toch echt onmisbaar: de zoute smaak biedt een ...

recept

Teriyaki is typisch Japans en wordt traditioneel met slechts 3 ingrediënten gemaakt: sojasaus, suiker en rijstwijn (sake). Ik doe er zelf altijd een teentje knoflook doorheen om het net iets meer smaak te geven. Wij aten er nog een frisse mangosalsa bij (1 rijpe mango en 1 klein rood uitje in klein...

recept

Dé foodhype van deze zomer waren toch wel de 'overnight oats', havermout die de avond van tevoren in de koelkast wordt gezet met melk, water of yoghurt en de volgende ochtend klaar om te eten is. Maar, waarom zijn haver en havermout zo gezond? Allereerst het verschil tussen haver en havermout: have...

recept

Dat superfoods helemaal niet duur hoeven te zijn, bewijst te broccoli. Voor minder dan een euro heb je er al een! Broccoli bevat heel veel 'good stuff' en is daarmee een superfood. Er zit onder meer in: vitamine A, B6, C en E (hallo, mooie huid!),  antioxidanten die het immuunsysteem verbeteren. ...

recept

Vrij zelden kook ik iets echt Nederlands, maar soms, als het echt een druilerige herfstavond is, heb ik zin in de Hollandse pot; comfort food. Maandag was zo'n avond en maakte ik een ovenschotel om lekker bij op te warmen. De inspiratie voor dit recept komt van de AH-site. Wil je cheaten? Gebruik da...

recept

Vriendlief keek me verbaasd aan toen ik zei dat ik dit een van de lekkerste gerechten vind die er bestaan, maar het is echt waar, ik houd van risotto! Een risotto met paddenstoelen, eentje met grote gegrilde garnalen en doperwten of een met kip, ik kan ze allemaal waarderen. Voor de verandering voeg...

recept

De superfood van deze week is..... quinoa! Je zult het niet geloven, maar quinoa [kien-wa] is familie van de spinazie en dus geen graansoort zoals vaak wordt gedacht. Dit betekent ook dat het in een gluten-vrij dieet past. Pas in de jaren '80 kwam quinoa naar de Westerse wereld en zelfs toen duurde ...

recept

Deze paprikaatjes zien er niet alleen leuk uit op tafel, ze zijn heerlijk! En, wat helemaal mooi is, het is helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste is dat je de zaadlijsten met een klein mesje voorzichtig uit de paprika haalt zonder de paprika te beschadigen. Serveer met bijvoorbeeld een coucoussa...

recept

Zondag betekent Superfood Sunday! Vandaag een lekkere smoothie met chiazaadjes, banaan en cacao. Banaan is gezond, omdat het vitamine C, vitamine B6, calcium en magnesium bevat, maar de echte superfood in deze smoothie is chiazaad. Een paar jaar geleden was lijnzaad 'hot'. Alles wat lijnzaad heeft h...

recept

Het fijne aan couscous vind ik, naast de lekkere smaak, de veelzijdigheid: er passen zo veel dingen bij couscous. Het is voor mij dan ook altijd een perfecte manier om mijn koelkast en voorraadkast op te ruimen. Vegetarisch met stukjes feta, nootjes, kikkererwten, aubergine en courgette of non-vega ...

recept

Het lastigste werkje van dit recept is het schillen van de pompoen. Wat ik altijd doe om het toch iets simpeler te maken is: wat gaten in de pompoen prikken en het dan 1,5 à 2 minuten in de magnetron zetten. Als het schillen eenmaal achter de rug is, is de rest van het recept een fluitje van een ce...